onsdag 29 juni 2011

e-boken mot pappersboken

e-boken är tveklöst här för att stanna. Digitala böcker är definitivt ett komplement till tryckta böcker, på ett eller annat sätt. Men e-boken har flera områden där den tryckta boken är överlägsen, (kanske än så länge).


Det är ju så här med teknologiutvecklingen. Det finns ett gäng, ”early adopters”, som bara ska ha allt som är nytt, oberoende av användbarhet och kostnad. Det är det gänget som bekostar leverantörernas utvecklingskostnader, (tack för det). Den stora massan kommer långt efter och det är ju först då det blir intressant för leverantörer att utveckla användningsområden för den nya teknologin. Först nu, tre-fyra år efter introduktionen av läsplattan, finns det ett bra utbud av e-böcker.


Pappersboken är dock genial i sin enkelhet. Den är enastående användarvänlig. Den är flexibel i format och tryck.
Den behöver ingen el, inga kablar, batterier eller behov av nätåtkomst.

e-boken finns inte. Åtminstone inte i den fysiska världen. Det kommer med ett klick och försvinner lika snabbt med ett klick. Man kan inte ta på den, beundra den, känna tyngden, känna papperskvalitén.

Hur handikappad är då e-boken i en match mot pappersboken? Just nu kan jag komma på följande sex.


En delvis läst e-bok påminner dig inte att läsa färdigt
En e-bok finns inte I ditt perifera seende. Den lockar dig inte att läsa färdigt. Den ger dig inget dåligt samvete. Du kanske inte längre kommer ihåg att den ens finns. Den är bara borta. Möjlig lösning: En pop-up att du slutade läsa på sida 82 för fyra månader sedan.

Du kan inte organisera dina e-böcker på ett bra sätt

Du kan organisera din bokhylla hemma på ditt eget sätt. Alfabetiskt efter författare, efter typ av bok, favoriter, storlek och på hundra andra sätt. Du skapar ett bibliotek du lätt hittar i.

Men inte så på läsplattor och telefoner. Där organiseras dina e-böcker efter de appar du använder. Du kan inte få en översikt över alla dina e-böcker. Leverantörer kommer troligen inte att kunna komma överens om en gemensam app, åtminstone inte de närmaste åren, eftersom här gäller stenhård konkurrens.

e-boken fixar inte anteckningar i marginalen

Böcker har inte överdrivet mycket utrymme för marginalnoteringar – men e-böcker har inget alls.


e-böcker betraktas som förbrukningsartiklar men är inte prissatta så
e-böcker kan inte delas med andra, doneras till det lokala biblioteket eller säljas. Vill man betala nästan lika mycket för en e-bok som för en pappersbok? E-boken är ju virtuell och försvinner i cyberrymden med ett klick, till skillnad från pappersboken.


e-böcker kan inte användas som designelement i hemmet

Biblioteket är en integrerad del av hemmet hos många litteraturälskare. Det finns lika många varianter från IKEAs standardiserade bokhylla Billy till de mest experimentella där t ex en gammal tjock-TV blir en möbel för förvaring av böcker.


En signerad e-bok!?

En signerad pappersbok med en personlig dedikation från författaren ökar affektionsvärdet. Ronden går till pappersboken. Tveklöst.


Vad ser man om man tittar i framtidskikaren?

Det har hittils varit så att inget nytt media har helt tagit livet av ett tidigare media. Vi har fortfarande radio i allra högsta grad trots nätet och TV. E-boken kommer troligen inte att ta livet av pappersboken heller. Det blir bara en mer diversifierad mediamiljö. Vissa böcker kommer sannolikt inte i e-bokformat, t ex verk av typ soffbordslitteratur och andra ”vackra böcker”. Manualer och viss facklitteratur kommer definitivt mer och mer i digitalt format.


Läsplattan kommer att utvecklas längs flera utvecklingslinjer. Läsplattan, som begrepp, är snart borta eftersom den redan är vår nästa laptop. På den läser du texter, mejlar kompisar, Googlar, hanterar dina sociala nätverk, tittar på TV, osv i all oändlighet. Vissa kommer att älska att läsa sina romaner på sin laptop. Andra lägger undan laptopen och tar fram pappersboken till kvällsläsningen. Valen blir flera, som i allt annat.


Det som är intressant i teknikutvecklingen är gränssnittet mellan läsplatta/laptop och människa. Dom elektroniska brillorna borde vara på gång snart. Som fungerar så att man sätter på sig ett par glasögon med en liten laser som ritar upp skärmbilden direkt på näthinnan. På ett ögonblick kan glasögonen skifta till vanlig glasögonfunktion så är du tillbaka i verkligheten. Värt att längta till.

Att köpa en e-bok tillsammans med en pappersbok är kanske sättet att få det bästa av två världar?

Lennart Bergström
Bokhandlarn