onsdag 11 maj 2011

Bokhandlarn som liten gosse

Redan som gosse, knappt en tvärhand hög, fördjupad i ett verk av Fjodor Dostojevskij, analyserande texten för att vidga sin förståelse för historiska och idéhistoriska strömningar. Vad var Dostejevskijs roll och villkor i samhället och samtiden? Vem var han egentligen? Varför skrev han den här boken, (Idioten, 1869)? Vad handlar dramat om? Hur skildras kvinnorna och vilka könsmönster framkommer? Hur är dramat uppbyggt?

När så gossen i sinom tid blir bokhandlare är han redo att gå ut och möta sina kunder.

Det är bara det att när gossen, som ska bli bokhandlare, var i den åldern var det salig mor som läste högt ur Alice i Underlandet och liknande berättelser. Några år senare började gossen leka med Meccano, skjuta med ärtbössa på gamla tanter, bygga modellflygplan och tillverka krut. Vid något högre ålder när gossen blivit grabb titta på tjejer och läsa Bildjournalen och ta med den till frisören med en bild av Elvis.

När du kära kund möter mig i bokhandeln, så är jag tacksam att du har denna bakgrund i åtanke.

måndag 9 maj 2011

Min nästa kontorsstol

Nu är det ju inte så ofta man sitter på kontorsstolen som bokhandlare. Men dom få gånger man gör det kan det vara lite kul att glädja sina medarbetare, även bakifrån.

Designen är givetvis italiensk, från ett företag som heter Casamania.