måndag 17 oktober 2011

Tänk att ha födelsedag den 11 nov 2011

Människan söker mönster. Är det evolutionärt och det sitter i generna?

Att dagens datum inspirerar till  profetior är inte konstigt. Vad kommer att hända kl 11.11 i dag? Går jorden under eller avgår Berlusconi då?

11.11.11, dvs 11 november 2011 är ett mycket unikt datum. Sex likadana siffror. Nästa är 22.22.22 och det fungerar ju inte eftersom vi bara har 12 månader. Då fungerar ju inte någon annan siffra heller!

Så nästa gång är faktiskt 11 november 3011, om ett tusen år.

Är du född den 11 november bör du ha ett pampigt firande i år.

Ett kan man säga - dagens datum är speciellt och återkommer inte på länge. Därför måste vi hitta på något speciellt i bokhandeln i dag kl 11.11.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 13 oktober 2011

Och hör sen!

Tänkte slå ett slag för en annan sorts läsning, än den vi är vana vid när vi sitter med näsan i morgontidningen eller i en bok, till nytta eller nöje.

Jag tänker på att läsa med öronen - dvs böcker inlästa på CD, MP3 eller annan avlyssningsbar form. Talböcker sa man väl förr och det är ju en bra beskrivning av vad det handlar om

Användningsområde - I bilens CD-spelare när radion blir tjatig, i stället för dålig TV, eller i nån bärbar manick med pluggar i öronen på väg från här till där.

Min samling av böcker på CD och MP3-skivor har växt lavinartat under senare år och numera kollar jag alltid hur boken kan levereras, som tryckt och / eller på CD / MP3.

Favorit är bok på MP3-skiva - innebär en hel bok på EN skiva, att lyssnas på via spelare som håller koll på var du slutade senast. Suveränt! Fler böcker på MP3-skiva, tack!

På natten - när man vaknar och inte kan somna om - men man ändå inte vill tända & läsa, för då får hjärnan produktionsfnatt och drar igång hela gårdagen och morgondagen, dags för demoner! Och man tänker hjälp, vad gör man?

Jo - startar sin MP3-bok (CD) och blir berättad för av en författare med perfekt känsla för sin text, eller en skådespelare som läser så bra att det att det inte är sant.

Och hjärnan ger upp, taggar ner, och efter en stund knoppar man in. Och med teknik & lite planering är det bara att fortsätta där man slutade nästa dag (eller natt).

I övrigt är det lika med läsning - är boken bra, så är den bra. Enda skillnaden är att den som läst in boken både kan förgylla och förstöra läsupplevelsen.

Min personliga erfarenhet är att författaren sällan är bäst på att läsa sin bok. Medan en skådespelare kan tillföra berättelsen en helt ny dimension.

Så gör ett test - lägg dig tillrätta och börja läsa med öronen!

Svenarne Jansson, (www.tidstypiskt.blogspot.com)

© Svenarne Jansson

torsdag 6 oktober 2011

Bokmässa i Göteborg 22-25 september 2011

Bokmässan 2011 lämnade djupa intryck och dessa bilder visar bara en bråkdel av dessa. En hel del av dess möten kommer att resultera i besök upp hos på Bokia Sundsvall. Trots att det var trångt och varmt var alla på ett strålande humör, (ja till och med Leif GW Persson visade ett leende då och då). Många känner till våra Bokens Afton så det var ofta att slå in öppna dörrar när jag frågade om man kunde tänka sig ett besök här uppe för att samtala med sina läsare.

Varsågod här är några bilder.

Lennart Bergström
Bokhandlarn


Barnens kreativa torg

Christoffer Carlsson som var hos oss
på Bokia Höstbokmässa i september

Denise Rudberg poserar

och signerar...

Leif GW Persson och Ebba von Sydow

Jan Guillou tog plats på scen

Martina Haag och Katerina Janouch som båda lovade
komma och hälsa på i vår.

Katerina var flitig med signeringar

Leif GW Persson

Till Nobelpristagaren 2010
Mario Vargas Llosa var det lång kö

Så här glad blir Bokhandlarn när han
upptäcker Lena-Maria Klingvall

´Sveriges bäst säljande deckarförfattare
Camilla Läckberg i signeringspose

Mari Jungstedt var uppriktigt ledsen att tvingas
uppskjuta sitt besök hos oss. Men när filmkontrakt
ska skrivas på så blir det så ...

Maria Montazami vållade den största
uppståndelsen på mässan...


Martin Melin (Hr Läckberg) och Helena Isaksson
på Bonnierförlagen

Patrik Sjöberg

Bokhandlarn provar pocketstolen

Hr och Fru Ranelid, som kommer till oss den 20 okt

Hans Rosenfeldt i aktiv marknadsföringspose

Författarparet bakom Sune-böckerna
Anders och Sören

Zinat Pirzadeh

Översiktbild av en del av mässhallen