fredag 12 oktober 2012

Två dagar efter Deckarfestivalen

Det tog två dagar att landa.

Nästan 300 tyckte att det var värt ett besök i Spegelsalen för att se och lyssna på sex författare inom kriminalromangenren. Det överträffade mina förhoppningar.

Men det bevisar att kriminalromangenren har ett stort antal intresserade läsare. Vi kan ju se det på topplistorna, där det ofta är så att 50-60% av titlarna kan placeras inom denne genre.

Det är klart att den här gången hade vi några toppnamn. Maj Sjöwall är ju i sin egen klass. Anders Roslund och Börge Hellström, som gör få framträdanden. Jonas Moström, som är vår Sundsvallsdeckare. Viveca Sten, som kommit som en raket med sina Sandhamnsdeckare.

Jag jobbar mycket med Lottis Wahlöö, som är Maj Sjöwalls svärdotter, när det gäller att få författare från Piratförlaget till Sundsvall. Lottis är marknadsansvarig på det förlaget så vi jobbar ihop väldigt mycket och med gott resultat.


Kvällen blev fantastisk. Jonas Moström och Viveca Sten med sina pusseldeckare och så Roslund & Hellström samt Arne Dahl med sina gastkramande och bloddrypande kriminalromaner. Som grädde på moset Maj Sjöwall, som är genrens, "grand old lady".

Vad hade det svenska deckarundret blivit utan Per Wahlöö och Maj Sjöwall? "Ja, vad fan ska man svara på den frågan", så Maj Sjöwall, när jag ställde just den. Och applådåskorna ville inte ta slut.

Det här var den roligaste och trevligaste kvällen på mycket, mycket länge. Trots att det tog drygt 3 timmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar