tisdag 28 augusti 2012

Lika aktuell i dag, som då 1923


Kommer som "gammaldags" annons i Sundsvalls Nyheters bilaga inför Stenstansdagarna 6-9 september 2012. 

Originalet från 1923 publicerades av Sunessons Bokhandel, som i mitten av 1950-talet övertogs av bokhandlaren Arne Jonzon. Se vår historia här.


Lennart Bergström
Bokhandlarn

onsdag 1 augusti 2012

Barn, läsning och Zlatan

Svenska Medierådet har kommit fram till att läslusten hos barn har halverats på fem år. En trist utveckling som kommer att påverka Sveriges framgångar som nation eftersom de flesta forskare är överens om att det finns en tydlig koppling mellan läsförståelse och resultat i de allra flesta skolämnen. Det är helt enkelt så att många barn sitter och kliar sig i huvudet inte fattar vad de läser när Pär och Pål ska bygga ett staket runt ett hus som är fyra gånger fem meter. Det är inte matten som är problemet utan svenskan. Men det är ju inte så konstigt om man aldrig läser.

Språk är makt. Den som kan uttrycka sig får inflytande. Om samma engagemang som man kan finna runt idrottsarenor fanns i barns läsning skulle läslusten inte halverats på fem år som medierådet redogjorde för nyligen. Vi kan inte lita på att skolan ska göra jobbet. Det är dags för alla föräldrar att stretcha och gå in och röra runt i barnens bokhyllor.

De flesta barn blir ju inte fotbollsproffs och nöjer sig efterhand med att bli åskådare.

Men fotbollsproffset Zlatan är en förebild för många barn och det är kanske vägen genom förebilder som kan leda till mer intresse för läsning. 

Zlatans signatur i boken...
David Lagercrantz har skrivit Zlatans biografi, Jag är Zlatan, som blev en succé till julen 2011. Det är en omfattande bok och en fascinerande berättelse om Zlatans uppväxt och karriär. En del lärare i Rosengårdsområdet har börjat använda boken i sin undervisning med framgång.

Nu har det även kommit en "lättläst" version av boken, med korta meningar och mindre textvolym, som sannolikt kan fungera ännu bättre i en undervisningssituation.

Jag har pratat med David Lagercrantz om att göra en "Bokens Afton" speciellt riktad mot läsovana ungdomar nu i höst. David tyckte att det var en kul idé och ställer gärna upp för att berätta om sin tid med Zlatan och hur boken blev till.

Jag skulle därför vilja ha kontakt med intresserade lärare i skolorna i och runt Sundsvall för att hitta ett lämpligt datum i höst för en sådan aktivitet. Är du intresserad så kontakta mig, så snart som möjligt.

Jag tror det finns mer att göra för att våra barn inte ska hamna på läktarplats i livet.

I Västernorrland finns ett intressant läsprojekt där Kent Eriksson åker runt till gymnasieskolor, hem för ensamkommande flyktingbarn och även ha pappaträffar på biblioteken. Med sig har han en författare som ska prata om läsning. Just nu är till exempel den svensk-kurdiske författaren Arkan Asaad som skrivit böcker om hederskultur på besök i länet. Hör en intervju med Kent Eriksson i SR P4 Västernorrland, klicka här.
Läsambassadören Johan Unenge har skrivit en artikel i Litteraturmagasinet, som jag citerat delar av här ovan. Läs gärna hela artikeln, klicka här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn