lördag 22 december 2012

Lotta Olsson i DN om julboken 22 dec


Lotta Olsson: Le vänligt och säg att du har kvittot kvar

Det är hopplöst att köpa böcker i julklapp åt någon, man väntar i det längsta och hoppas på att den optimala presentboken ska dyka upp: den självklara som verkligen passar, den som kommer att överraska sin läsare och vara en ny upplevelse, en vidgning av alla sinnen och precis vad mottagaren behöver.

Jaha. Så står man där och upptäcker att inga julklappar är köpta och det är julafton i övermorgon. Ett steg in på varuhuset och man får akut andnöd, köerna ringlar genom hela lokalen och stressen står som spön i backen.

Vad gör man då? Sticker in nosen i närmaste bokhandel, i värsta fall kiosk eller livsmedelsbutik, förankrar sig stadigt i pockethyllan och har man tur finns det något praktiskt erbjudande om köp-nio-betala-för-sex. Behåll kvittot. Skriv en liten vers på varje paket: ”Midvinternattens köld är bra/då kan man stanna inne/då är en bok som bäst att ha/utspelas i ditt sinne/har du den redan? Byt den då/till en annan du hellre vill få/den bok som är bäst/är den som blir läst.” (Ja, vad tusan! Julrim får vara nödrim).

Pappa skickade ett år ett mycket fint julkort där en arg tomte stod med demonstrationsplakatet ”Ner med klappsamhället” (det var på den tiden det talades om klassamhälle). Tänk på det när ni får julångest över att ni ger för lite eller alldeles fel. En pocketbok är alldeles lagom. Egentligen borde man ha pocketboken som mått för hur mycket alla julklappar ska få kosta i ansträngning, både ekonomisk och praktisk. Väldigt många börjar ändå ledsna på överkonsumtion.

Det finns ett jätteutbud med pocketböcker. Är du osäker, satsa på en klassiker eller någon av de sprillans nya. Och le vänligt mot mottagaren och säg att du har kvittot kvar om de vill byta.

Lotta Olsson i DN, lördag 22 dec, klicka här.

fredag 21 december 2012

Nu är det jul igen


Vängåvan i vinterskrud

Tänk vad tiden går fort. Det var ju nyss sommar och nu är det jul. Jag skriver detta den 21 december, den dag då vintersolståndet inträffar (11:16 för att vara exakt). Den dag då natten är som längst och dagen som kortast. Om man bor norr om polcirkeln så kommer solen aldrig upp över horisonten den dagen.

Det man då kan glädja sig med är att nu blir dagarna längre och längre, ända fram till midsommar.

Vad man ytterligare kan glädja sig åt är att det har varit ett bra år för litteraturen. Många utmärkta böcker har kommit ut och dessutom nått många läsare. Våra författarkvällar, Bokens Afton, har varit välbesökta och ofta utsålda. Vårt försök med att anordna en Deckarfestival på Stadshuset slog mycket väl ut med 300 besökare, som lyssnade på sex av landets bästa författare av kriminallitteratur. Det gav mersmak. Tänk om vi kunde få med oss flera aktörer för att anordna en stor litteratur- och kulturfestival i Sundsvall varje eller vartannat år. Jag har väckt tanken hos några engagerade personer så vi får väl se hur det går.

Det glädjer mig också att så många vill läsa det nyhetsbrev, som jag skriver varje måndag. Nu är antalet prenumeranter ca 2 600 och växer varje dag. Där skriver jag om de aktiviteter vi har, som Bokens Afton, signeringar, tipsar om nya böcker, osv. Vill du också ha ett nyhetsbrev, så mejla bokensafton@bokiasundsvall.se.

Det är även roligt att de fem bloggar jag och mina medarbetare skriver når fler och fler läsare. Det stimulerar till att försöka göra dessa lite bättre nästa år.

Tack för att du finns som kund hos oss.


Jag och mina medarbetare önskar dig 
en riktigt God Jul och ett Gott Nytt år!

Lennart Bergström
BOKIA Sundsvall
Storgatan 22, Box 893, 851 24 Sundsvall
Tfn 060 150475, 070 6734760, Hemsida
Läs våra bloggar:
Och vi finns även på