torsdag 17 januari 2013

Glödlampan förpassad till historieböckerna

En bild som illustrerar glödlampans förpassande till historieböckerna. Det var ett gott äpple att tugga på när det begav sig, men nu är det halogenlampor och LED-lampor för hela slanten.

Energiutbytet blir bättre med dessa lampor. Men många glömmer bort att de 80% av energin som omvandlas till värme ger faktiskt ett tillskott till uppvärmning av hus och lägenheter. Det finns faktiskt hus i Sundsvall där man inte släcker belysningen eftersom del av värmen genereras på det sättet.

Glödlampan tillverkas av återvinningsbara material av harmlös karaktär, medan de nya innehåller en del tungmetaller. Valet mellan pest eller kolera i ny tappning.

I bokhandeln har vi faktiskt knappast någon glödlampa kvar. Det är metallhalogenlampor och lysrör som ska lysa upp så att det i varje vrå är minst 200 lux och det dubbla där spotbelysning finns.


onsdag 16 januari 2013

Målarens bästa verktyg: Gummisnodden

Med en sådan enkel grej skulle man ha sluppit mycket trassel med lock som fastnat och måste bändas upp. Vad gör då en sådan här bild på en bokhandlarblogg? Det är helt enkelt en hejdlös reklam för de gummisnoddar vi har på pappers/kontorsavdelningen!




Lycka till med ditt målande!

Lennart bergström
bokhandlarn

torsdag 10 januari 2013

Bokhandlarns stol



När bokhandlarns ben inte bär längre ska han sitta där och övervaka att alla små trainees sköter sitt jobb på golvet. Mellan varven kan han ta upp en bok ur sittsamlingen och läsa högt för de som vill lyssna.

tisdag 8 januari 2013

Några bokförläggare om det gångna året

Nu är det väl dags att summera året som gått. När jag slog upp en Dagens Nyheter i helgen fick jag syn på en artikel där man intervjuat några av landets mest framträdande bokförläggare.

DN har pratat med några bokförläggarna för att höra deras åsikt om vilken bok som blivit mest bortglömd i år. Här är några röster.

Eva Gedin, Norstedts: Jennifer Egans "Huliganerna kommer på besök".
Richard Herolf, Natur & Kultur: Jesper Weithz "Det som inte växer är döende"
Pelle Andersson, Ordfront: Jenny Diskis "Allt jag inte vet om djur"
Eva Bonnier, Bonniers: Alan Hollinghurst "Främlingens barn"
Dorotea Bromberg, Brombergs Förlag: A B Yehoshua "Egen eld"
Svante Weyler, Weyler Förlag: Agneta Pleijel "Litteratur för amatörer"

Bra böcker blir inte alltid storsäljare. Det har så mycket att göra hur mycket författaren får sitta i TV-sofforna och hur mycket annan mediebevakning som boken får. Rättvist? Knappast, men det är ju därför media kallas den tredje statsmakten.

DN ställde också den intressanta frågan: Vilken bok önskar du att du hade publicerat i år? (men som någon annan hann före med)

Eva Gedin: Jonas Gardell, Karolina Ramqvist, Kristina Sandberg, Nina Lekander, Katrine Kielos.
Richard Herolf:  Sara Granér "All I want for Christmas is planekonomi"
Pelle Andersson: Nina Björk "Lyckliga i alla sina dagar"
Eva Bonnier: Marlene van Niekerk "Agaat"
Dorotea Bromberg: Hassan Khemiri "Jag ringer alla mina bröder"
Svante Weyler: Edmund de Waal "Haren med bärnstensögonen"

Här finns en rad godbitar, som i varierande grad har blivit bästsäljare. Marlene van Niekirk med Agaat och Jonas Gardell med Torka inte tårar utan handskar är de böcker bland dessa som sticker ut. 

God fortsättning på dig, förresten!

Lennart Bergström
Bokhandlarn