tisdag 26 mars 2013

Att resa till Göteborg och kanske hamna i Borlänge

Reste till Göteborg i måndags för ett möte över dagen och hem vid 18-tiden. Trevligt möte, fint väder och en bra dag helt enkelt.

Reste med Direktflyg som har en direktlinje mellan Sundsvall och Göteborg. Så skulle jag åka hem. Ganska lite resenärer, säkerhetskontrollen gick som en dans.

- Nu är det klart att kliva ombord på bussen som ska ta er ut till flygplanet, ropar gatepersonalen.

OK, jag stoppar in mitt boardingcard i QR-kod läsaren vid gaten. Det lyser grönt och så far bussen iväg ut på plattan där flygplanet står.




Hmm, nu står det inte rätt till, tänkte jag när jag ser det lilla flygplanet. Det ser inte ut som det jag kom med i morse! Det måste vara fel! Jag ser en person som delar ut öronproppar när vi ska kliva på trappan upp till flygplanet.

- Visst ska vi till Sundsvall, frågar jag.

- Nej, vi ska till Borlänge, Dalarnas huvudstad, säger mannen och ser misstroget på mig.

- Då ska jag inte med, sa jag. Jag har lovat vara hemma i Sundsvall hos frun i kväll.

Kalabalik utbryter. En obehörig person på plattan! Terrorist!? Nu pratas det i kommunikationsradio en lång stund. Tjatter i alla radioapparater. Tre personer anländer för att inspektera resenären som inte ska till Borlänge.

Till slut enas alla med mig att jag är behörig att resa till Sundsvall. Men inte till Borlänge.

- Men så bra, säger jag. Flygplanet jag ska åka med står ju här bredvid, 30 meter bort. Jag knallar över dit då, eller har ni något mot det?.

Kalabalik utbryter igen. Radiotjatter återigen, en bra stund. Till slut anländer en liten buss med skrikande däck och blåljus på taket. Den ska ta med mig tillbaka till terminalen.

- Jag vill inte vill vara till besvär, säger jag. Jag vill bara kliva ombord på flyget till Sundsvall, som står där borta, det vita och röda.

- Nej, nej, absolut inte, säger en barsk övermyndighetsperson. Kliv ombord på bussen nu och bråka inte.

Men innan jag kliver på bussen får jag ta ett foto av situationen. Bara en av övermyndighetsgubbarna ville vara med på bild. Han kanske bara vara en undermyndighetssnubbe.


Så buss tillbaka, in till gaten, dra boardingkortet en gång till och så utföst till den väntande bussen som så tog mig tillbaka till samma plats där jag nyss varit.

Hemresan gick fint och jag var en intressant historia rikare. Så kan det gå när man åker till Göteborg.

- Men, säger du, varför släppte dom ombord dig på fel buss på en flygplats där säkerheten ska vara 100%?

Det visade sig att gatens QR-läsare nog inte var helt frisk. När man stoppar in boardingkortet visar en lampa grönt om man är behörig att passera, som det gjorde för mig. Men hade jag hållit kvar kortet ett par sekunder ytterligare skulle en röd lampa ha tänts. Den röda borde ha lyst på en gång, kan man tycka. Nu jobbar nog säkerhetspersonalen på Landvetter ivrigt på att lösa detta problem.

måndag 18 mars 2013

Akademibokhandeln blir det nya varumärket

Nytt varumärke
Den sammanslagna bokhandelnskedjan kommer att heta Akademibokhandeln.

Resan
På 80-talet bildade ett ganska stort antal bokhandlare en inköpsorganisation som kallades INFO. Det gav bokhandlarna bättre möjligheter att förhandla med bokförlagen om bra priser. Ur resterna av INFO, efter en viss turbulens i början av 90-talet, steg den frivilliga fackhandelskedjan Bokia upp. Vi bokhandlare bildade då ett gemensamt bolag Bokia AB, som skulle sköta våra inköp och också ansvara för marknadsföring.

Akademibokhandeln kommer ur en annan kultur. KF Media är Kooperativa Förbundets bolag inom bokhandels- och förlagsverksamhet. I KF Media ingår Akademibokhandeln, Bokus, Norstedts Förlagsgrupp och böcker inom Coop. Akademibokhandelns butiker är samtliga centralägda och styrs från huvudkontoret i Stockholm med lokala butikschefer.

Nu slår vi samman dessa företagskulturer.
Bokia och Akademibokhandeln har i huvudsak inte varit varandras konkurrenter utan den stora konkurrenten är givetvis näthandeln och då främst Bonnierägda Adlibris.Den sammanslagna bokhandelskedjan blir en stark aktör på marknaden, något som kommer våra trogna kunder tillgodo.

Peter Killberg, som äger ett antal Bokia boklådor i Skåne och dessutom tidigare ordförande i Bokia AB, säger följande:

Vi har en dominerande aktör i form av Bonniers i dag, som tar ett allt starkare grepp om bokbranschen. Det är en utveckling som inte är bra för oss och jag tror att många känner oro. Jag har stor respekt för den skicklighet som Bonniers visar upp, men med den roll som de har på marknaden har de ett ansvar. Jag tycker också det borde finnas ett större intresse att värna den fysiska bokhandeln. Jag tror att det är bra för oss och branschen om det kommer en motvikt till Bonniers.

Vad betyder detta för dig som kund?
Den modell som vi har utvecklat i Sundsvall kommer att leva vidare och utvecklas. Min personliga åsikt är att många kunder är trötta på många kedjebutiker som finns i dag. Alla ser exakt likadana ut, strikta och opersonliga, varthelst du kommer. Jag tror på det personliga tilltalets återkomst. "Bokhandlarn" är tillbaka, som ger butiken sin personliga prägel och som vågar sticka ut och även delta i det lokala kulturella sammanhanget.

Jag tror att vi kommer att sträva åt detta håll i den nya kedjan. Till detta kommer att vi måste jobba mera med upplevelser i butiken. Det ska vara spännande att komma in i en bokhandel i den nya kedjan. Det är där man träffar sina favoritförfattare på aktiviteter både under dag- och kvällstid. Bokhandeln ska bli det kulturella nav som det en gång var. Sociala media kommer också att bli allt viktigare för att hålla kontakten med kunderna.

Det finns positiva vibrationer i luften.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 7 mars 2013

Barn och läsande

Det har kommit många signaler de senaste åren att läsande och läsförståelse är ett allt större problem för barn i grundskolan. Skolverket skriver så här på sin hemsida

Svenska elevers kunskaper i läsförståelse har försämrats under det senaste decenniet, visar den internatonella undersökningen PISA 2009, som mäter kunskaper hos femtonåringar i OECD-länderna. Nedgången är störst hos redan svaga läsare. Var femte svensk elev når idag inte upp till en "grundläggande nivå" i läsning. Den nivå som Skolverket definierar som basnivå för att kunna tillgodogöra sig andra kunskaper.

En tragisk utveckling, som kommer att påverka samhället på många sätt. Skop har på uppdrag av Lärarnas Tidning genomfört en undersökning som visar hur mycket yngre lärare läser. För alla lärare blev svaret på frågan hur många böcker de läst det senaste året:
0 (8 procent)
1–2 (17 procent)
3–6 (27 procent)
7–15 (27 procent)
16–25 (9 procent)
Över 25 (12 procent)

Var tredje yngre lärare läser som mest två skönlitterära böcker per år! Vad har dessa yngre lärare för relation till läsning att förmedla till barnen?

Skolverket har dessutom slagit fast att det är fritt fram för elever att använda sina mobiltelefoner under lektionstid. Så när det blir något besvärligt att lära sig så kan eleven alltid ta fram sin mobil och köra ett spel. Är det någon som undrar varför Sverige rasar i PISA studien?

Mycket ansvar faller på skolan, men jag tror faktiskt inte att det är hela sanningen.

Kulturrådet är en aktör som arbetar för att ändra den utvecklingen med sitt projekt "Läsambassadören" där en författare eller illustratör utses för att främja läslust och sprida medvetenhet om hur viktigt det är med litteratur för unga. Sveriges första läsambassadör, Johan Unenge, presenterades av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på Bokmässan i Göteborg den 22 september 2011. Läs mer på http://www.läsambassadören.se.

Men den största påverkan tror jag faktiskt är föräldrarna. Det är så lätt att ladda hem en app till barnens iPad så att man slipper ägna tid till högläsning. 

Vi är många föräldrar som går med en gnagande känsla av att våra barn borde läsa lite mer böcker. Men hur får man dem att göra det? Prova något av detta. Eller prova alltihop. Lycka till! Här kommer tio tips.

1. Läs högt för dem i sängen. Man blir aldrig för gammal för högläsning.
2. Läs själva – det kan smitta. Förebilder kan vara skillnaden.
3. Ta reda på böcker om era barns hobby. Det finns böcker om allt!
4. Faktaböcker är också böcker. Glöms lätt bort. Här brukar killarna haka på.
5. Serier är också läsning. Äntligen börjar det bli accepterat.
6. Skriv tillsammans med era barn. Köp ett tomt häfte på semestern. Skriv om en dag var.
7. Skaffa ljudböcker till bilen. Lika effektivt som tystläsning. All forskning är överens om detta.
8. Hur ofta är ni på biblioteket? Gör en upptäcktsfärd dit och upptäck något för alla.
9. Inse att barnen inte kommer sluta spela dataspel. Det är helt enkelt för kul.
10. Tunna böcker kan vara mindre avskräckande. Det finns dessutom speciella "lättlästa" böcker.


Jag har startat en bokcirkel för barn 8-14 år, som jag kallar Bokmalen. Där får barnen låna en nyutgiven bok, läsa och komma tillbaka och byta. Ett poängsystem skapar incitament att läsa. Ju mer barnet läser ju mer poäng samlar hon/han in. När man kommit till en viss nivå får man ett diplom och en värdecheck. Det finns tre sådana nivåer. Det systemet har blilvit väldigt populärt både bland barn och föräldrar. Läs mer här.

Lennart Bergström
Bokhandlar'n