fredag 4 juli 2014

Ebbe Fog: Litografi från norra berget

Förre bokhandelaren Arne Jonzon var mycket konstintresserad. Någon gång på 60-talet kom en dansk konstnär Ebbe Fog till Sundsvall för att måla stadsmotiv. Sannolikt köpte Jonzon en stor del av litografierna, som sedan såldes i bokhandeln.

Vid en genomgång av ett förråd hittade vi denna litografi med motiv över Sundsvallsbukten från norra berget. Mycket aktuell nu när Sundsvallsbukten får ett helt nytt utseende.



Litografierna är signerade och numrerade av Ebbe Fog. Litografin finns att köpa för 300 kr. Litografin är försedd med passepartout.

Följande är saxad från danska Wikipedia om Ebbe Fog.

Ebbe Mogens Trier Fog blev født d. 25-5-1911 på Frederiksberg.

Ebbe Fog døde d. 1-11-1970 i København.

Forældrene var Kontorchef Gustav Fog og Johanne Trier.

Ebbe Fog blev gift med Karen Margrethe Abildhøj d. 26-6-1943 i Charlottenlund.

Ebbe Fog havde allerede i skoletiden en drøm om at bliver kunstner; men som i så mange andre familier på den tid satte faderen sig imod og mente, at sønnen skulle have et ordentligt fag. Så han kom, som så mange andre håbefulde tegnere og kunstmalere, først i alm. malerlære, "så han havde et rigtigt fag at falde tilbage på". Dog begyndte han straks, efter den udståede læretid, at male oliemalerier og akvareller. Senere flyttede han til Paris for at studere kunst og blive en del af det parisiske kunstnermiljø.

Da Ebbe Fog atter kom til Danmark, nedsatte han sig som bladtegner og arbejdede bl.a. for Nationaltidendes Søndagstillæg. Senere tegnede han for flere, svenske dagblade. Hans tegninger handlede ofte om arkitektur eller livet i byen, og han har tegnet nogle fantastiske, tidløse tegninger af København, hvor den franske inspiration ikke fornægter sig. Han blev også en meget benyttet bogillustrator, hvor hans illustrationer, sammen med teksten, er det bærende element. Titler som "Dag og Nat i Byens Hjerte", "Vor københavnske Skitsebog" og "Det vakra Stockholm" er eksempler på dette.