tisdag 30 december 2014

Det var året 2014, som gick ut genom dörren



Dags att börja summera det år som gått. Ett år med mycket positivt. Och en del negativt, skulle den tillägga som inte är så positivt lagd som jag. Hur var det nu, är glaset "halvfullt" eller är det "halvtomt"?

Det har hänt mycket positivt. Tänk bara att vi har fått en Sundsvallsbro över fjärden ett år tidigare än planerat! Vi får gratis använda bron i nästan månader. Tack Trafikverket för det!


Vi hade en fantastisk sommar med badvattentemperatur på 26-27 grader i flera veckor i juli och augusti. Tack för det, vädrets makter!

Fotbollslaget GIF Sundsvall spelar nästa säsong i Allsvenskan efter att ha slutat på en andraplats i Superettan 2014. Grattis!

Kulturen
Kulturåret har varit gott. Kanske för att vi befunnit oss i närheten av Europas kulturhuvudstad, Umeå, och en hel del har spillt över till oss. Teater Västernorrland fick en dundersuccé med Vildhussen i Döda Fallet under sommaren. Under hösten fick Teater Soja stor framgång med Sagerfeldts i Sundsvall, uppföljaren till succén Spelet om Stenstan.

Årets Deckarfestival, den tredje i ordningen, blev en stor framgång med fyra festivaldagar i början av november och med ett tiotal av landets bästa deckarförfattare på plats.

Nationaldagen den 6 juni blev en härlig upptakt på sommaren i ett bra väder. Vår litteraturscen, som byggdes upp utanför butiken, blev välbesökt när ett antal författare uppträdde på scenen. Mest publik drog givetvis Smultron och Sång, alla barns favoriter, som fick avsluta dagen.

Höstens två bokfestivaler, i september och december, har blivit en tradition, som lockar många litteraturintresserade. Där får de lokala författarna en möjlighet att visa upp sig tillsammans med mer välkända författare. Det som glädjer mig mest är att det finns så många lokala författare och att det tillkommer fler varje år.

Ett trettiotal författarkvällar, Bokens Afton, med runt 3 000 deltagare blev det under året med landets bästa författare på plats. Mest glad är jag att Håkan Nesser besökte oss i januari. Det blev en fantastiskt inspirerande kväll. Den mest udda blev en eftermiddag med Sven Wollter, som vi kommer att minnas länge. Bland de gladaste och mest uppsluppna tänker jag på när Lill-Babs kom på besök. Planeringen för våren är i full gång med Daniel Suhonen, som första gäst den 14 januari.

Böcker
Vad kommer vi att minnas från bokåret 2014? Klas Östergren, givetvis. Som i slutet av året intog sin plats på Selma Lagerlöfs stol i Svenska Akademin och som kom med sin efterlängtade roman, Twist. Ungefär samtidigt hade filmen som bygger på hans roman, Gentlemen, premiär.

En annan av årets huvudpersoner är Nobelpristagaren Patrick Mondiano. En författare, som i sina verk återvänder till ockupationsårens Paris. Som Yukiko Duke skriver i en recension, "Mondiano skriver sig fri från det förflutnad slagskugga på sin vackra, glasklara prosa". Läs gärna dessa tre böcker, De yttre boulevarderna (1974), Lilla smycket (2012) och hans senaste Dora Bruder (2014).

Augustpriset blev en glad överraskning då Kristina Sandberg tog hem priset i den skönlitterära klassen med sin tredje roman, Liv till varje pris, om anpassning och överlevnad och skildrar en familj i Ångermanland som levde sitt liv i en tid då det svenska folkhemmet växte fram.

Lars Lerin tog hem Augustpriset i fackbokklassen med sin fantastiska bok, Naturlära - limes norrlandicus, som är ett verk att sjunka ner i, att vila i, där Lars Lerin visar sin unika talang både som konstnär och författare. Boken togs emot så bra att förlagets upplaga tog slut ganska tidigt i julhandeln. En nytryckning har utlovats till mitten av januari.

Svenska Deckarakademin utsåg i slutet av november en av mina favoriter, Tove Alsterdal, till vinnare av årets pris för bästa svenska kriminalroman med romanen, Låt mig ta din hand. Rasande skickligt skriven, svart och gastkramande. Ha ögonen på henne i framtiden!

Gillian Flynns thriller, Gone Girl, blev en av årets bästsäljare i pocket. Filmen, som baseras på boken, hade svensk premiär under hösten. Hennes debutroman, Vassa föremål, kom under hösten i nytryck. Jag rekommenderar dig att läsa båda dessa romaner, som är lysande litteratur. En annan utländsk författare, Lena Dunham, som fick en tv-succé med Girls, (som har gått två säsonger i SvT), kom med sin debutroman under hösten, Not that kind of girl, som blev en feministisk snackis och en säljframgång.

En bok som även den mottogs med stort intresse är den frispråkige skidskytten Björn Ferrys biografi, Ferry Tales. Ferry bor i Storuman och har lovat att besöka oss som gäst på Bokens Afton någon gång under våren, när han passerar Sundsvall.

Lars Berg, var gäst på en Bokens Afton i oktober med sin sista bok i Kalaharisviten. Han är som ett enmansuniversitet med kunskaper om hur människan blev människa, som är ytterst tänkvärda och kloka. Det är en högtidsstund att läsa hans Kalahariböcker.

Det har också varit ett bra år för de lokala böckerna, bland andra Lidenhistorier, Skönsmon förr och nu, Den tändande gnistan, Vänskap och välgörenhet (W:6), Den dolda staden Sundsvall, Konstsvindeln - arvet efter Bengt Lindström, Orkesterföreningens 100-årsbok, m fl. Sedan får vi inte glömma de många lokala författare som kommit ut med sina romaner och poesisamlingar under året, bl a Andreas Stickler, Lennart Nordin, Anita Jacobson, Carina Aynsley, Fredrik Westin, Sanna Juhlin, Göran Ögren, Agneta Nyholm, Ulric Jansson och Patrik Bergström. Det är så härligt att så många vill börja skriva och dessutom publicera sig. Det är dessa lokala författare som utgör stommen i våra bokfestivaler under året.



Så var det Stenstan
Sundsvalls Stenstad är en av de vackraste stadskärnor som finns i Sverige, ja kanske till och med i hela norra Europa. De allra flesta av oss är stolta över de vackra byggnadsverk som skapades efter Stadsbranden 1888.

En stadskärna ska myllra av liv, det ska finnas mängder av restauranger, caféer, butiker, torghandel, biografer. Torgen ska vara de tillfälliga aktiviteternas samlingsplats där torghandlare avlöser varandra, där människor sitter i sommarens sol och äter glass, där människor åker skridsko och barnen har skidtävlingar på vintern.

Är glaset "halvfullt" eller är det "halvtomt"? I media har bilden av Stenstan varit åt det "halvtomma" hållet. Ett antal butiker har lagts ned, men några butiker, restauranger och caféer har öppnat i stället. Nu är det en naturlag att negativa nyheter dras upp i stora svarta rubriker, medan positiva nyheter får en mer undanskymd plats. Vi som driver verksamhet i Stenstan inom handlarföreningarna Stenstan och Sundsvall Handel har en annan bild. Vi lutar mer åt att glaset är halvfullt. En mer positiv bild. Stenstan har en framtid, men som med allt gäller det att alla inblandade samarbetar och gör det långsiktigt.

Framtiden då?
Jag återkommer till att spå om framtiden när jag gnuggat kristallkulan och fått tag på årsstatistik från olika håll. Och resonerat med kollegor.

Önskar dig ett framgångsrikt 2015!

Lennart Bergström
Bokhandlarn