torsdag 14 januari 2016

Ett år till i en etthundrasjuttiosexårig historia

Upptäckte att jag inte skrivit ett blogginlägg på över två månader. Har jag inte haft någoty att skriva om? Nej, det har nog snarare varit för mycket att skriva om och då blir det ingenting.

Men det har varit en rekordartad julhandel som började i mitten av november och kulminerade givetvis dagen före julafton. Jag tror att det nog inte blev robotdammsugaren som blev årets julklapp utan en bok, ett spel eller pussel som blev det. Vi kan glädjas åt att barnböcker har gått bra precis som de gjort under hela året. Barnböcker har generellt gått upp med ca 20% sett över hela landet.

Det finns en barnbok som gått speciellt bra, Kaninen som så gärna ville somna. En annorlunda godnattsaga som använder avancerade psykologiska metoder för att hjälpa barnet att somna fortare och sova bättre. Många föräldrar har betygat att det fungerar...

Vem som somnar först kan man kanske fråga sig.


Det nya året
2016 blir vårt etthundrasjuttiosjätte år i kulturens tjänst i Sundsvall. Den 1 juli 1840 är det 176 år sedan AP Landin startade bokhandeln. En aktningsvärd ålder i denna föränderliga tid.

Vad kommer det nya året att innebära? Det som vi ser i USA att den fysiska bokhandeln ökar och näthandeln tappar fart verkar vara på väg även till Sverige. Från 2013/14 till 2014/15 ökade den fysiska bokhandeln med 8,3% medan näthandeln ökade 4,6%. Kategorin barn- och ungdomsböcker ökade mest med 13-20% beroende på åldersgrupp.
en fysiska bokhandeln visade återigen den bästa utvecklingen jämfört med andra kanaler; under denna mätperiod ökade försäljningen med 8,3 procent. Internetbokhandeln ökade med 4,6 procent. - See more at: http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik#sthash.OByRoLnD.dpuf
en fysiska bokhandeln visade återigen den bästa utvecklingen jämfört med andra kanaler; under denna mätperiod ökade försäljningen med 8,3 procent. Internetbokhandeln ökade med 4,6 procent. - See more at: http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik#sthash.OByRoLnD.dpuf

Man ser också i USA att de stora externa köpcentrum som har dominerat handeln krymper och ersätts av mer lokal handel i  centra som ligger nära bostadsområden. Det innebär att stadskärnor får ett uppsving på bekostnad av stora externa köpcentrum. Jag kan inte låta bli att tänka på nyöppnade Mall of Scandinavia i Solna. Var det rätt tajming?

Vi ser fram mot en rad författarbesök, givetvis. I fjol hade vi ett sextiotal författare på besök och det blir nog ungefär så även i år. Programplaneringen pågår för fullt. Närmast står Aino Trosell, onsdag 20 jan och sedan står Elin Olofsson, Simona Ahrnstedt och Caroline Eriksson på tur den 27 januari. Läs mer här.

Det blir en Litteraturscen på Nationaldagen 6 juni, som vanligt, (hoppas på mindre regn än i fjol...) och en Höstfestival i vecka 35, som kulminerar lördag 3 september. Sedan blir det dags för den femte Svenska Deckarfestivalen 8-11 november samt Julfestivalen i vecka 48 med kulmen lördag 3 december.

Dublinresan i oktober gav mersmak så nu ska vi ut och resa med våra härliga kunder i år igen. Närmast blir det Milano 21-24 april och Paris 29 september till 2 oktober. Bokmässan i Göteborg får även ett besök 22 - 25 september.

Vi räknar med ett digert utbud av nya böcker under året. På bloggen Min Bokhylla skriver jag och mina kollegor om ett urval av dessa nya böcker.

God fortsättning!

Lennart Bergström

1 kommentar:

 1. BÄSTA ONLINE ÄLSKADE SPELL CASTER FÖR ATT FÅ DIN EX LOVER, HUSBAND, WIFE, FLICKA ELLER JAG ÄLSKAR BACK. ADD HEM UPP PÅ WHATSAPP: +2349083639501
    -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Hej alla jag är Darcy Lyne och är här för att dela det underbara arbetet som Dr Nosa gjorde för mig. Efter 5 år i äktenskap med min man med 2 barn började min man agera konstig och gick ut med andra damer och visade mig kall kärlek, hotar han vid flera tillfällen skilsmässa mig om jag vågar fråga honom om hans affär med andra damer, jag var helt förödad och förvirrad tills en gammal vän av min berättade för mig om en stavningskrock på internet som heter Dr..nosakhare som hjälper människor med förhållande och äktenskapsproblem av kärleksförloppens krafter, jag tvivlade först om det någonsin existerade någonting bestämde mig för att försöka, när jag kontaktade honom hjälpte han mig att kasta en kärleksspell och inom 48 timmar min man kom tillbaka till mig och började be om ursäkt, nu har han slutat gå ut med andra damer och hans med mig för gott och för riktigt . Kontakta den här stora kärleksspellaren för ditt förhållande eller äktenskapsproblem som ska lösas idag via
    -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com
   eller Ring eller WhatsApp: +2349083639501
  Kontakta honom för följande:
  (1) Om du vill ha din ex-make / maka tillbaka.
  (2) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (3) Du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.
  (4) Om du vill ha ett barn.
  (5) Du vill vara andligt skyddad.
  (6) Hjälp att föra människor ur fängelset
  (7) Lottery power ball
  Whatsapp eller ring +2349083639501

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.