torsdag 13 oktober 2011

Och hör sen!

Tänkte slå ett slag för en annan sorts läsning, än den vi är vana vid när vi sitter med näsan i morgontidningen eller i en bok, till nytta eller nöje.

Jag tänker på att läsa med öronen - dvs böcker inlästa på CD, MP3 eller annan avlyssningsbar form. Talböcker sa man väl förr och det är ju en bra beskrivning av vad det handlar om

Användningsområde - I bilens CD-spelare när radion blir tjatig, i stället för dålig TV, eller i nån bärbar manick med pluggar i öronen på väg från här till där.

Min samling av böcker på CD och MP3-skivor har växt lavinartat under senare år och numera kollar jag alltid hur boken kan levereras, som tryckt och / eller på CD / MP3.

Favorit är bok på MP3-skiva - innebär en hel bok på EN skiva, att lyssnas på via spelare som håller koll på var du slutade senast. Suveränt! Fler böcker på MP3-skiva, tack!

På natten - när man vaknar och inte kan somna om - men man ändå inte vill tända & läsa, för då får hjärnan produktionsfnatt och drar igång hela gårdagen och morgondagen, dags för demoner! Och man tänker hjälp, vad gör man?

Jo - startar sin MP3-bok (CD) och blir berättad för av en författare med perfekt känsla för sin text, eller en skådespelare som läser så bra att det att det inte är sant.

Och hjärnan ger upp, taggar ner, och efter en stund knoppar man in. Och med teknik & lite planering är det bara att fortsätta där man slutade nästa dag (eller natt).

I övrigt är det lika med läsning - är boken bra, så är den bra. Enda skillnaden är att den som läst in boken både kan förgylla och förstöra läsupplevelsen.

Min personliga erfarenhet är att författaren sällan är bäst på att läsa sin bok. Medan en skådespelare kan tillföra berättelsen en helt ny dimension.

Så gör ett test - lägg dig tillrätta och börja läsa med öronen!

Svenarne Jansson, (www.tidstypiskt.blogspot.com)

© Svenarne Jansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.