Vi reste till Dublin, 2-6 okt 2015




Höstresa till Dublin, 2-6 oktober 2015

Med flygavgången kl 19 reste tretton glada resenärer till Arlanda för att där övernatta och ta det tidiga morgonflyget till Dublin. På Arlanda mötte vi upp med ytterligare resenärer som anslöt sig från Stockholm.

På flygplatsen i Dublin möttes vi av den glade norrmannen Björn med en svada som skulle göra vilken stå-upp komiker som helst grön av avund. Efter vägen till Dublin plockade vi upp en person, som visade sig vara professor på Trinity College, från samma tidsperiod som Oscar Wilde, med tidstypisk klädedräkt. Han spelade teater, citerade Oscar Wilde och berättade anekdoter från den tiden. Så småningom steg han av bussen och vi kunde  fortsätta på vår guidade stadstur för att lära känna staden bättre.

Under stadsturen fick vi bekanta oss med stadens historia och den livliga nutiden. Under stadsturen åkte vi givetvis längs huvudgatan O’Connell Street, det nya monumentet Spire of Dublin samt GPO, huvudposthuset, som förr i tiden var en viktig plats för Irlands kamp om självständigheten. Dublins glansfulla kvarter samt parkerna St. Stephen’s Green och Phoenix Park påminner om glamour på 1700-talet. De nya byggnaderna påminner om en modern och livlig huvudstad.

Så småningom hamnade vi på den berömda The Brazen Head Pub för en efterlängtad lunch.

Lobbyn Wynn's Hotel
 Vi checkade in på Wynn’s Hotel, som är ett litet och mysigt hotell i hjärtat av Dublin på en sidogata till O'Connell Street. Alla bekvämligheter finns inom gångavstånd från hotellet . Framför hotellet finns också hållplats för en av Dublins spårvagnslinjer. Hotellet är beläget i en gammal och prestigefylld byggnad, hotellet har en gammaldags atmosfär. Hotellet har en populär restaurang som heter Playwright där vi som avslutning på dagen åt en gemensam middag.


En del av resenärerna på trappan rill Wynn's Hotel

På lördag morgon promenerade vi till Dublin Writers Museum, som öppnade 1991. Museet är en hyllning till irländska författares liv och verk och här finns fakta om många irländska författare med bland annat de fyra Irländska författare som fått nobel priset. Museet ligger I en elegant gammal georgiansk byggnad.
James Joyce

Samuel Beckett, Oljemålning på Dublin Writer's musem
Efter detta besök drog vi vidare till James Joyce Centre, som givetvis fokuserar på James Joyces verk. Ett mycket intressant museum. Mer kan man läsa här: http://jamesjoyce.ie/

The Irish Whiskey museum är värt ett besök!

Efter lunch blev det fri tid. En del deltagare valde att besöka The Irish Whiskey museum - ett fantastiskt museum som presenterar den spännande berättelsen om irländsk whiskey. Här är inte fokus på destilleringsprocessen utan museet skildrar det unika ursprunget till irländsk whiskey, dess upphov, dess dramatiska fall och naturligtvis återupplivandet av den nya irländska whiskeyn.

St Patrick's Church där Jonathan Swift, författaren till Gullivers resor ligger begravd
 Söndagmorgon blev det promenad till Trinity College och dess gamla bibliotek. Trinity college är ett 400 år gammalt universitet och i det gamla biblioteket finns The book of Kells, en av de vackraste målade avskrifterna av evangelierna i världen. Boken skrevs runt 800 e. Kr. och gavs till Trinity College på 1600-talet. Den finns endast i fyra exemplar och är vackert målad på pergament med många detaljer och bilder. Biblioteket är Irlands äldsta och innehåller även Det långa rummet med över 200 000 böcker.

Vi överraskades av en minst 100 m lång kö till insläppet, men det löpte på bra så att vi bara behövde vänta en halv timma för att komma in. En fantastiskt upplevelse att se dessa gamla skrifter.

Efter lite lunch så var det dags för besök i en bokhandel. Det blev Hodges & Figgis som är Dublins äldsta bokhandel grundad 1768, och omnämns i James Joyce's Ulysses. Den entusiastiska bokhandlaren, Liam Connelly, berättade för oss i dryg timme om sin bokhandel som upptar en yta på ca 3 000 kvm. Den ingår numera i Waterstonegruppen.

Hodges & Figgis bokhandel, grundad 1768

Fördelen med att bo på Wynn's Hotel är att man bor mitt i Dublins centrum, som erbjuder mycket att se och uppleva. Huvudgatorna för shopping är Grafton Street på södra sidan av floden Liffey och Henry Street på norra sidan. Det finns ett stort utbud av affärer, från exklusiva butiker till billigare alternativ.

På kvällen var det dags att äta en gemensam middag på restaurangen Farm, som fokuserar på ekologisk mat. Fantastisk mat och som efterrätt bjöds en del av oss på en fantastisk glassbägare.

En magnifik glass som dessert till födelsedagsbarnet Birgitta

Så mätta och belåtna var det dags att dra iväg på en litterär Pub Crawl. Fyra pubar skulle avverkas och mellan dessa fick vi både berättelser och sång. Utgångsläget blev en kortversion av I väntan på Godot av Samuel Beckett. Två personer står och smågrälar på en väg i väntan på Godot, mycket mer händer inte. Så fortsatte pubrundan med irländska författare som tema. Men när vi kom till den fjärde puben då var vi in och bara andades för att sedan vandra hemåt. Nöjda och belåtna.

I väntan på Godot inledde kvällens Pub Crawl i litteraturens anda
I Pub Crawl ingick en liten tävling så det gällde att lyssna noga på vad som berättades för där fanns svaren. Vinnaren blev Jan-Olof Jonson med en noslängd före tvåan Elsa, som förärades en miniwhiskeyflaska.

Jan-Olof Jonson, stolt vinnare

På måndagmorgon var det så dags att packa och åka hem till vardagen. Dock kunde vi konstatera att Dublin verkligen är värt ett besök.

Nu är det dags att planera nästa års resor i litteraturens tecken. Vi siktar på Milano 21-24 april 2016 och Paris i mitten av september 2016. Återkommer med en inbjudan.