Vi reser till Paris, 29/9-2/10, 2016


 


För några år sedan var jag och min fru med på en litterär veckoslutsresa till Paris. En fantastisk upplevelse, mycket beroende på guiden Gunilla Ericsson, (som har drivit den franskinriktade Partille Bokhandel utanför Göteborg).

Vi erbjöd våra kunder i Sundsvall samma möjlighet, 3-6 oktober 2013, att följa med oss på en ny resa, givetvis med Gunilla som guide. Resan blev så lyckad så nu är det dags för en ny resa.

Gunilla Eriksson, som är vår guide i Paris.
Den här resan gör vi tillsammans med vår kollega, Annika Hellman, som driver Saltsjöbadens Bokhandel. Hon bjuder också in sina kunder på resan.


Paris i de klassiska författarnas spår 
29 september - 2 oktober 2016

Vi reser givetvis med SAS och från Sundsvall med byte på Arlanda, där övriga resenärer från Stockholm ansluter. Vi blir en grupp på max 25 personer.


Torsdag 29 september


SK2047         MIDLANDA – ARLANDA                         0640 0735                   

SK 571          ARLANDA – CH DE GAULLE                1040 1310                   


Söndag 2 oktober
SK2572         CH DE GAULLE – ARLANDA                1855 2120                  
SK 058          ARLANDA – SUNDSVALL                      2240 2340        

PROGRAM, (preliminärt)           
 

Torsdag 
Avresa tidigt på morgonen, 06.40, med SAS från Sundsvall, byte på Arlanda och med ankomst till Charles-de-Gaulleflygplatsen i Paris vid lunchtid. Med buss åker vi in till Paris, då vi passerar flera kända Parissymboler såsom Triumfbågen, Eiffeltornet, Champs-Elysées och Place de la Concorde. När vi kommer fram till vårt familjeägda och gemytliga hotell Grand Hotel Des Balcones (http://www.balcons.com/sv/) vid Place de l´Odéon checkar vi in och ger oss direkt ut på en litterär promenad.

Vi går runt i Saint-Germainkvarteren. Vi ser var Sylvia Beach hade sin legendariska bokhandel Shakespeare and Company på 1920- och 30-talen och var hennes stamkunder Hemingway och James Joyce bodde. Huset där Picasso målade Guernica finns fortfarande kvar, liksom stambordet på Café de Flore där Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir satt och skrev på 1940-talet.

På kvällen äter vi en gemensam tre-rätters middag på en restaurang nära hotellet. För dem som ännu inte är för uttröttade går därefter en kvällspromenad ner mot Seine, till Notre-Dame och den klassiska bokhandeln Shakespeare and Company, öppen till midnatt.

Fredag
Buss hämtar vid hotellet kl 9.00 för en tur ut på landet söder om Paris. Vi åker genom den stora Fontainebleau-skogen, gör ett uppehåll vid det vackra slottet i Fontainebleau och tar en promenad i slottsparken.

Vidare till den lilla byn Grez-sur-Loing, som på 1880-talet var tillflyktsort för många konstnärer och författare t. ex. Carl Larsson, Karl Nordström och August Strindberg. Det vackert restaurerade Hôtel Chevillon drivs av en stiftelse i Göteborg och tar idag åter emot svenska författare och konstnärer. Se mer här. Viveca Lärn, Johan Theorin, Marie Hermansson och Åsa Moberg är bland de svenska författare som varit på stipendium till Hôtel Chevillon.

Vi tar en promenad runt i byn och längs floden Loing. Vi stannar vid en supermarket där vi indelas i grupper som var och en ansvarar för att hitta lämplig mat och dryck för en gemensam lunch, tillsammans med de författare och konstnärer som vid detta tillfälle bor och arbetar där. Givetvis ingår lunchen i resans pris.

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Paris och kvällen är ”ledig”.

Lördag
Kl 10.00 går vi på en litterär promenad ner till Montparnasse-kvarteren. Vi ser var Gertrude Stein höll sin litterära salong på 1920-talet, hotellet där Strindberg skrev Inferno, kaféet där Thora och Nils Dardel utbytte de första beundrande blickarna.

Efter ca två timmar avslutas den gemensamma promenaden mitt i hjärtat av Montparnasse, vid de kända litterära kaféerna La Coupole, Le Dôme, La Rotonde och Le Select, som ligger med bara 50 meters mellanrum. På La Coupole kan vi se den pelare som utsmyckats av Isaac Grünewald – kanske han på det sättet betalade för en bättre måltid! Vi äter så en härlig lunch.

Eftermiddagen är fri för shopping eller museibesök.

Kvällen inleder vi kl 18.00 med en promenad ner mot Seine, över några av de vackra broarna och fram till Louvren. Därefter blir det ledig tid.

Söndag
Ledig förmiddag. Beroende på väder och intresse rekommenderas antingen tidig mässa i Notre Dame, en båttur på Seine, promenad i Luxembourg-trädgården tillsammans med alla parisare eller besök på något av Paris många museer. Utcheckning från hotellet och sedan kl 12.00 går vi ner till vårt favorithak restaurang Danton för en god lunch. Sedan uppstigning i bussen för färd ner mot Seine där vi strosar runt bland de många boklådorna som finns längs strandpromenaden. Vi kanske möter någon författare dessutom. Sedan är det dags att lämna Paris för denna gång och vi åker ut till Charles-de-Gaulleflygplatsen för hemresa. Vi är hemma i Sundsvall sent på söndag kväll.

Vår guide under resan är Gunilla Ericsson från Göteborg, som har mycket stor erfarenhet av Frankrike.

Lästips inför resan
Boken, Åren i Paris, av Paula McLain, berättar om en stor och smärtsam kärlek mellan två oförglömliga personer, Ernest Hemingway och Hadley. Eftersom vi kommer att följa Hemingway i spåren i Paris kan det vara en lämplig bok att läsa före resan.

Andra lästips
Första klass reseguide: Paris
Topp 10, reseguide till Paris
Duncan, Promenader i Paris
Sylvia Beach, Shakespeare and Company
Ernest Hemingway, En fest för livet samt Och solen har sin gång
Thora Dardel, Jag for till Paris
Bo Lindwall, Konstnärskolonin i Grez
Guenassia, Jean-Michel, De obotliga optimisternas klubb
Laurence Cossé, Drömbokhandeln
Någon bok av Claude Izner
Se gärna filmen Midnight in Paris...

Resan 2013
Se bilder från resan i oktober 2013, klicka här.

Pris
Priset är 12 900 kr från Sundsvall och då är det mesta inkluderat. Vill man ha enkelrum finns detta till en tilläggskostnad av 1300 kr. Ett program kan du hämta här.

Bokningsformulär
Bokningsformulär kan du hämta här som pdf.

Välkommen!

Lennart Bergström
Bokhandlarn