måndag 26 december 2011

Bokhandlarns dag efter dopparedan.

Så har jultomten varit hos alla snälla barn och vuxna. Många har fått böcker i julklapp, en del önskade och kanske en del mindre önskade.

Biografin om Zlatan har tryckts i 500 000 ex och under de fyra veckor som den har funnits ute har de flesta nog blivit sålda till jul. Vi har sålt närmare 800 ex under dessa veckor.

Nu är då frågan. Har far fått en Zlatan-bok av var och en av sina tre barn? Ja så kan det nog vara och vad gör då far. Går far till bokhandeln med två av de tre böckerna eller behåller han alla exemplaren för att inte göra någon avkomma ledsen? Årets fråga.

Svaret får vi kommande vecka.

Den 26 januari är David Lagercrantz gäst på Bokens Afton. David har umgåtts mer än de flesta utanför familjen med Zlatan för att samla material till boken. Zlatan har berättat sin historia för David från uppväxten i Rosengård till livet som spelare i den italienska ligan. Det blir en intressant kväll. Vad finns mer än det som David kunde skriva i boken?

Lennart Bergström
Bokhandlarn

söndag 18 december 2011

Cyberkompisar

En morgon kommer en kund in i bokhandeln och närmar sig mig med bestämda steg. Hon har sett ett program i teve där man rekommenderat sina tittare en rad böcker. Hon hade inte någon riktig koll på vilket program det var.

Men säger hon, "jag är ganska säker på att den är ganska ny och så var den röd på framsidan och jag tyckte den lät precis som den var skriven bara för mig".

"Ja, det begränsar ju mängden av böcker att fundera på", sa jag, och försökte låta bli att att låta sarkastisk.

"Kan du komma ihåg något annat om boken", frågade jag. "Du kanske kan försöka komma ihåg vilket teveprogram du såg inslaget om boken?"

"Nej, men jag tror att det var en svensk författare. Den handlade om relationer. Det var det jag fastnade för." säger kunden.

"Det här ska vi lösa", sa jag och log mitt bokhandlarleende. "Får jag ditt telefonnummer så ringer jag upp om en stund när jag kollat upp det här". Det tyckte hon lät bra och trippade iväg.

Jag hade givetvis ingen aning om vilken bok det kunde vara. Men då finns kompisar om hörnet. Jag drog iväg en tweet ut i cyberrymden på Twitter. Vips så rasslade förslag in. Bingo!

"Jag tror att jag hittat boken", sa jag, och läste den första i listan. "Den heter nog Tillsammansheten av Jan Nordström och den är utgiven i höst är är röd på framsidan".

"Ja, så hette den! Men ni är ju helt fantastiska", sa damen. "Så glad jag blir. Jag kommer in på momangen och hämtar den".

Vad skulle man göra utan sina kompisar i cyberrymden?

Lennart Bergström
Bokhandlarn med kompisar