onsdag 3 januari 2018

Följ med oss och möt våren i Paris, 3-6 maj 2018




För några år sedan var jag och min fru med på en litterär veckoslutsresa till Paris. En fantastisk upplevelse, mycket beroende på guiden Gunilla Ericsson, (som har drivit den franskinriktade Partille Bokhandel utanför Göteborg). Vi har nu anordnat tre liknande resor med ett antal vänner och kunder, som blev så fina upplevelser att nu gör vi en resa ytterligare våren 2018, givetvis med Gunilla som guide. Det här gör vi tillsammans med vår kollega Annika Hellman, som driver Saltsjöbadens Bokhandel i Stockholm. Vi kommer att bli maximalt 25 resenärer.

Torsdag (preliminärt)
Avresa tidigt på morgonen med SAS från Sundsvall, byte på Arlanda och med ankomst till Charles-de-Gaulleflygplatsen i Paris vid lunchtid. Det är även möjligt att hoppa på resan i Stockholm. Med buss åker vi in till Paris, då vi passerar flera kända Parissymboler såsom Triumfbågen, Eiffeltornet, Champs-Elysées och Place de la Concorde. När vi kommer fram till vårt familjeägda och gemytliga hotell Grand Hotel Des Balcones vid Place de l´Odéon checkar vi in och ger oss direkt ut på en litterär promenad.

Grand Hotel Des Balcones fasad med de franska balkongerna
Vi går runt i Saint-Germainkvarteren. Vi ser var Sylvia Beach hade sin legendariska bokhandel Shakespeare and Company på 1920- och 30-talen och var hennes stamkunder Hemingway och James Joyce bodde. Huset där Picasso målade Guernica finns fortfarande kvar, liksom stambordet på Café de Flore där Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir satt och skrev på 1940-talet.

Under promenaden blir det uppehåll för lunch efter eget behov och önskemål och på väg tillbaka till hotellet besöker vi den välkända Saint-Sulpicekyrkan.

Efter lite ”ledig” tid på eftermiddagen, äter vi på kvällen en gemensam tre-rätters middag på en litterär restaurang nära hotellet. För dem som ännu inte är för uttröttade går därefter en kvällspromenad ner mot Seine, till Notre-Dame och den nuvarande Shakespeare and Company, öppen till midnatt.

Fredag (preliminärt)
Buss hämtar vid hotellet kl 9.00 för en tur ut på landet söder om Paris. Vi åker genom den stora Fontainebleau-skogen, gör ett uppehåll vid det vackra slottet i Fontainebleau och tar en promenad i slottsparken.

Vidare till den lilla byn Grez-sur-Loing, som i slutet på 1800-talet var tillflyktsort för många konstnärer och författare t. ex. Carl Larsson, Karl Nordström och August Strindberg. Det vackert restaurerade Hôtel Chevillon drivs av en stiftelse i Göteborg och tar idag åter emot svenska författare och konstnärer. Se mer här. Viveca Lärn, Johan Theorin, Marie Hermansson och Åsa Moberg är bland de svenska författare som varit på stipendium till Hôtel Chevillon.

Vi tar en promenad runt i byn och längs floden Loing. Vi äter gemensam lunch, som blir lite av en överraskning, tillsammans med de författare och konstnärer som vid detta tillfälle bor och arbetar där på stipendium.

Vykort från Hotel Chevillon troligen från början av 1900-talet
Sen eftermiddag är vi tillbaka i Paris och kvällen är ”ledig”.

Lördag (preliminärt)
Kl 10.00 går vi på en litterär promenad ner till Montparnasse-kvarteren. Vi ser var Gertrude Stein höll sin litterära salong på 1920-talet, hotellet där Strindberg skrev Inferno, kaféet där Thora och Nils Dardel utbytte de första beundrande blickarna.

Efter ca två timmar avslutas den gemensamma promenaden mitt i hjärtat av Montparnasse, vid de kända litterära kaféerna La Coupole, Le Dôme, La Rotonde och Le Select, som ligger med bara 50 meters mellanrum. På La Coupole kan vi se den pelare som utsmyckats av Isaac Grünewald – kanske han på det sättet betalade för en bättre måltid!

Eftermiddagen är fri för shopping, museibesök eller vad du vill.

Kvällen inleder vi kl 18.00 med en promenad ner mot Seine, över några av de vackra broarna och fram till Louvren. Därefter äter vi en tre-rätters (minst) middag under kristallkronorna på en av Paris många fantastiska restauranger.

Söndag (preliminärt)
Utcheckning från hotellet och sedan har vi ledig tid fram till ca kl 14.00. Beroende på väder och intresse rekommenderas antingen tidig mässa i Notre-Dame, en båttur på Seine, promenad i Luxembourg-trädgården tillsammans med alla parisare eller besök på något av Paris många museer. Vid 14-tiden samling på hotellet för en summering av resan och därefter hämtar buss vid hotellet för en sista rundtur i Paris. Sedan är det dags att lämna Paris för denna gång och vi åker ut till Charles-de-Gaulleflygplatsen för hemresa. Vi är hemma i Sundsvall sent på söndag kväll.

Vår guide under resan är Gunilla Ericsson från Göteborg, som har mycket stor erfarenhet av Frankrike och speciellt Paris. Hon kommer att vara med oss hela tiden och bor också på hotellet.

Det bästa sättet att transportera sig i Paris många och trånga gränder är att promenera och därför bör resenären vara utrustad med sköna promenadskor och ha ett intresse för promenader.


Flygtider (Preliminära)

3 maj                   Sundsvall - Arlanda                      06.40 - 07.35
                           Arlanda - Paris/CDG                    10.40 - 13.10

6 maj                  Paris/CDG-Arlanda                       18.55 - 21.20
                           Arlanda-Sundsvall                        22.25 - 23.15

Priset är 14 400 kr, men då ingår det mesta. Enkelrumstillägg 1500 kr.

Är du intresserad att följa med oss så skicka ett mejl (lennart@vangavan.se) och jag sänder över ett bokningsformulär med alla uppgifter.

Lästips inför resan
Topp 10 – Paris reseguide
Första klass reseguide: Paris
Duncan, Promenader i Paris
Sylvia Beach, Shakespeare and Company
Ernest Hemingway, En fest för livet samt Och solen har sin gång
Thora Dardel, Jag for till Paris
Bo Lindwall, Konstnärskolonin i Grez
Guenassia, Jean-Michel, De obotliga optimisternas klubb
Laurence Cossé, Drömbokhandeln
Någon bok av Claude Izner,, (som vi kanske träffar på i hennes boklåda vid Seine…)

Se även gärna filmen Midnight in Paris...

Vi bor på Grand Hôtel des Balcons
3, rue Casimir Dalavigne, 75006 Paris
http://www.balcons.com
Hotellet är idealiskt beläget i St Germain bara några steg från de magnifika Luxembourgträdgårdarna och 10 minuters promenad från Notre-Dame.

Bilder
Se ett bildcollage från resan 2016 här.

Välkommen med på en trevlig resa!

Lennart Bergström
Vängåvans Bok & Papper AB
En riktig bokhandel - i Stenstan sedan 1840
Storgatan 22, Box 893, 851 24 Sundsvall
Tfn 060 150475, 070 6734760,
Hemsida
Prenumerera på mitt Nyhetsbrev,
här.
Läs våra bloggar:
Bokens Afton
Aktuella böcker och recensioner
Bokhandlarns egna tankar