torsdag 27 februari 2014

Bokreans härliga vedermödor och den välsignade silvertejpen

Så var det tisdag kväll, 25 februari 2014. Första readagen är slut. Men det blev ett händelserikt dygn.

Det började redan här.

Inlastning av arton EUR-pallar med nästan tio ton böcker gjorde vi redan den 10 februari.


Sedan har Malin och Maria tömt barnavdelningen och där byggt upp reabutiken under två veckor.


Måndagen ägnades åt de sista intensiva förberedelserna för årets stora bokrea. Men nu är det klart, kl 18.

Så dags för måndagskvällens Bokens Afton med Arja Saijonmaa. Den traditionella festkvällen inför bokrean. Ett 90-tal åhörare strömmar in.

Arja har kommit. Hon är nog lite nervös, denna stjärna. Kammar sig flera gånger, kollar läppstiftet, sätter på sig högklackade skor. Trampar fram och tillbaka.

- Lennart, tycker du att jag ser bra ut, nu, frågar hon mig.

- Absolut bedårande, säger jag. Det här blir en bra kväll. Det är en härlig publik som väntar på dig där ute.


Jag går ut och pratar med publiken. Sorlet svallar som Östersjöns dyningar. Så är det dags att presentera Arja Saijonmaa. Hon sveper in och tar publiken med storm. Jag startar CD-spelaren och hon börjar sjunga en av hennes populäraste sånger på en gång.

Tekniken strular. Får starta om ljudsystemet. Blir svettigt. Löser sig så småningom och Arja gör ett härligt framträdande.


Programmet avslutas med att Lotten och hennes dotter Emelie delar med sig av sina pärlor i årets rea. Lotten gillar speciellt Khaled Hosseinis roman Och bergen svarade. Deras tips kan du hitta här.



Klockan blir nästan 22. Dags för efterfest med Arja i vårt pentry. Vin och ost kommer fram på bordet, men Arja äter mest tacochips. Hela skålen tog slut. Vi pratar om Finland, bastubad och nya böcker.

- Jag skulle vilja skriva en roman, säger hon. Vad tycker du jag ska skriva om?

- Gärna någon skröna från Finland. Får jag ur mig i brist på andra idéer. Du har väl läst hundraåringen?

Så hamnar vi i en diskussion om möjligheterna för hennes Saunabok att översättas till finska, tyska och franska.

- Det är väl självklart att den ska komma ut på finska, säger jag. Det är ju därifrån som Sauna har kommit.

- Ja, men finnarna tycker inte man kan skriva om Sauna. Säger Arja lite missmodigt. Det finns ju hur mycket byggbeskrivningar som helst hur man bygger en Sauna. Men inget om fenomenet och mystiken bakom Sauna. Det tycker finnarna inte man kan skriva om.

Jag har i alla fall en kontakt i förlagsbranschen i Frankrike som jag lovar henne att förmedla. Arja har en lägenhet i Paris och vill gärna ha någon verksamhet där. Hon talar franska flytande, dessutom.



Så blir det midnatt. Arja följer med oss ner och öppnar portarna för det femtiotal bokreakunder som står där ute och huttrar. Applåderna för Arja i dörröppningen ekar mellan husfasaderna i ett för övrigt folktomt Sundsvall.

- Vad ska ni köpa? Frågar Arja de som står där och huttrar.

Så går hon mot hotellet. Vänder sig om och vinkar.

- Hej då, hoppas vi ses snart! Helsingfors, Stockholm, Paris och Sundsvall det är mina bropelare!

Ett femtiotal glada reakunder strömmar in för att shoppa loss. Sista kunden lämnar butiken vid tvåtiden och vi kan stappla hemåt vid sådär tretiden.

Fyra timmar senare, kl 7, är det dags att öppna portarna igen. Härliga kunder strömmar in och bär ut en god del av de nästan 10 ton vi nyss burit in.

Malin, bokansvarig, blir alldeles snurrig sådär vid sjuttontiden

Stänger klockan nitton. Stapplar hemåt vid nittonochtrettisnåret.

Nu korkar vi upp en god Chablis och fäster ögonlocken i öppet läge med silvertape.

Första readygnet är till ända, när silvettejpen släpper sitt fäste i våra svettiga pannor.

måndag 17 februari 2014

Veckobrev, 17 februari 2014

Ett brev av den här typen skriver jag varje måndag till alla som prenumererar. Kontakta mig så lägger jag in dig i sändlistan om du vill ha ett eget ex, (lennart(a)vangavan.se).


Hej,

Härligt att vår Charlotte Kalla har så stora framgångar i Sotji! När jag promenerade till butiken nu på morgonen kom jag på att vi faktiskt håller till i kvarteret Olympen. När Lennart Byström renoverade fastigheten för tjugo år sedan såg han till att en fackla monterades i hörnet mot Esplanaden/Storgatan. Tyvärr fick den "olympiska elden" släckas av "byråkratiska skäl" några år senare. Men tanken var god.

Festkväll måndag 24/2 inför Bokrean - med Arja Saijonmaa!
Som vanligt blir det en festkväll inför bokrean. Rean startar nästa vecka, tisdag 25/2. Därför blir festkvällen måndag 24/2, kl 18.30 - ca 21.30. Syftet med Festkvällen är att vi ska ha trevligt med en känd artist/författare, vi ska få veta lite om pärlorna i årets rea och dessutom först av alla plocka ihop din kasse med reaböcker, (en del pärlor finns bara i ett fåtal ex). Vi bjuder på lite att äta och dricka under kvällen.

I år blir det Arja Saijonmaa, som kommer att underhålla oss med sång, musik och berättelser. Läs mer om kvällen här. Biljetter till Festkvällen finns i kassan nu.

REA-butiken öppnar vid midnatt den 25 febr och stänger 01.30 för att öppna igen 07.00-19.00. Årets rea består av ett mycket bra urval till bra priser. Reakatalogen finns att hämta i vår butik och du kan även läsa den digitalt på nätet. Du bör även ha fått den utdelad i brevlådan. Läs mer här.

Bokens Afton denna vecka
Onsdag 19 febr, kl 18.30: Lasse Bengtsson, nyhetsankare och profil på TV4 kommer som gäst på Bokens Afton. Han har tillbringat två år i Afghanistan som informationssamordnare för Svenska Afghanistankommittén. Den tiden blev både en yttre och en inre resa för honom. Läs mer här. Biljetter finns i kassan nu.
Kommande Bokens Afton
  • Onsdag 12 mars: Fd Centerledaren och vice statsministern Maud Olofsson är gäst på Bokens Afton. Vi kan vänta oss att få höra om beslutsfattandet från insidan - från de slutna rum där besluten faktiskt har kommit till och hur det är att vara kvinna i politiken. Läs mer här.
  • Söndag 16 mars: Sven Wollter är gäst på Bokens Afton. Han behöver knappast presenteras. Han har sedan länge vunnit svenska folkets hjärtan genom filmer och tv-serier som En sång för Martin, Änglagård, Hemsöborna och Raskens, och har spelat allt från kungar till kommissarier. Läs mer här.
Silversmycken
Min kära hustru Ewa, som även jobbar hos oss som ekonom, är silversmed på fritid sedan många år tillbaka. Hennes smycken finns nu i en displaymonter nära kassan. Ta gärna en titt på dessa handgjorda smycken med en fantastisk finish. Läs mer här.

Aktuella böcker i Min Bokhylla
  • Paul Frigyes om Jan Guillou har nu stoppats helt av Norstedts. Frigyes säger, när han fick beskedet, att det är svårbegripligt.
  • Månads pocket är Jens Zanders Simmaren för 49 kr. En av förra årets bästa svenska thrillerdebuter.
  • Erik Valeur, Det sjunde barnet. Läs Monicas recension här.
  • Karen Campbell, Här är jag nu. Läs Monicas recenion här.
  • Valérie Tong Cuong, Mirakelverkstaden. Läs Monicas recension här.
  • Bengt Ohlsson, Swing. Aktuell bok just nu. Läs mer här.
  • Marcus Birro, Evangelium enligt Marcus. Birro kommer i mars med en ny bok om tro. Läs mer här. Han kommer på Bokens Afton i slutet av april.
  • Mattias Boström, Från Holmes till Sherlock. En aktuell bok när nu tredje säsongen av Sherlock Holmes går i Sveriges Television. Läs mer här.
  • Stephen King: Doktor Sömn. Detta är Stephen Kings fortsättning på berättelsen om Danny Torrance. Läs mer här. Just nu MedMera-pris 199 kr, (ord 249 kr).
  • Lotta Engzell-Larsson, Finansfurstarna. Just nu MedMera-pris 189 kr, (ord 229 kr).
  • Alice Tegner & Elsa Beskow: Blåsippor, videungar och sockerbagare. Med musikCD. Just nu MedMera-pris 119 kr, (ord 159 kr).
  • Lästips för nybörjarläsarna och Läsborgarmärket. Vi har samlat våra bästa tips för att få barn att läsa i en folder, läs mer här.
Kundservice
Den kundnöjdhetsundersökning som rapporterades i media i förra veckan förtjänar en kommentar. Vi, tillsammans med övriga 80 fd Bokiabutiker, ingår inte i den utvärderingen. De butiker som ingått är endast de 60 butiker som ägts av KF före bildandet av den nya kedjan. Mediarapporteringen återspeglar inte detta och är därför vilseledande.

Till slut
vill jag presentera Jeanette, som är praktikant hos oss från och med i dag. Läs mer om henne här.

Ha en bra vecka!
Lennart Bergström