onsdag 29 juni 2011

e-boken mot pappersboken

e-boken är tveklöst här för att stanna. Digitala böcker är definitivt ett komplement till tryckta böcker, på ett eller annat sätt. Men e-boken har flera områden där den tryckta boken är överlägsen, (kanske än så länge).


Det är ju så här med teknologiutvecklingen. Det finns ett gäng, ”early adopters”, som bara ska ha allt som är nytt, oberoende av användbarhet och kostnad. Det är det gänget som bekostar leverantörernas utvecklingskostnader, (tack för det). Den stora massan kommer långt efter och det är ju först då det blir intressant för leverantörer att utveckla användningsområden för den nya teknologin. Först nu, tre-fyra år efter introduktionen av läsplattan, finns det ett bra utbud av e-böcker.


Pappersboken är dock genial i sin enkelhet. Den är enastående användarvänlig. Den är flexibel i format och tryck.
Den behöver ingen el, inga kablar, batterier eller behov av nätåtkomst.

e-boken finns inte. Åtminstone inte i den fysiska världen. Det kommer med ett klick och försvinner lika snabbt med ett klick. Man kan inte ta på den, beundra den, känna tyngden, känna papperskvalitén.

Hur handikappad är då e-boken i en match mot pappersboken? Just nu kan jag komma på följande sex.


En delvis läst e-bok påminner dig inte att läsa färdigt
En e-bok finns inte I ditt perifera seende. Den lockar dig inte att läsa färdigt. Den ger dig inget dåligt samvete. Du kanske inte längre kommer ihåg att den ens finns. Den är bara borta. Möjlig lösning: En pop-up att du slutade läsa på sida 82 för fyra månader sedan.

Du kan inte organisera dina e-böcker på ett bra sätt

Du kan organisera din bokhylla hemma på ditt eget sätt. Alfabetiskt efter författare, efter typ av bok, favoriter, storlek och på hundra andra sätt. Du skapar ett bibliotek du lätt hittar i.

Men inte så på läsplattor och telefoner. Där organiseras dina e-böcker efter de appar du använder. Du kan inte få en översikt över alla dina e-böcker. Leverantörer kommer troligen inte att kunna komma överens om en gemensam app, åtminstone inte de närmaste åren, eftersom här gäller stenhård konkurrens.

e-boken fixar inte anteckningar i marginalen

Böcker har inte överdrivet mycket utrymme för marginalnoteringar – men e-böcker har inget alls.


e-böcker betraktas som förbrukningsartiklar men är inte prissatta så
e-böcker kan inte delas med andra, doneras till det lokala biblioteket eller säljas. Vill man betala nästan lika mycket för en e-bok som för en pappersbok? E-boken är ju virtuell och försvinner i cyberrymden med ett klick, till skillnad från pappersboken.


e-böcker kan inte användas som designelement i hemmet

Biblioteket är en integrerad del av hemmet hos många litteraturälskare. Det finns lika många varianter från IKEAs standardiserade bokhylla Billy till de mest experimentella där t ex en gammal tjock-TV blir en möbel för förvaring av böcker.


En signerad e-bok!?

En signerad pappersbok med en personlig dedikation från författaren ökar affektionsvärdet. Ronden går till pappersboken. Tveklöst.


Vad ser man om man tittar i framtidskikaren?

Det har hittils varit så att inget nytt media har helt tagit livet av ett tidigare media. Vi har fortfarande radio i allra högsta grad trots nätet och TV. E-boken kommer troligen inte att ta livet av pappersboken heller. Det blir bara en mer diversifierad mediamiljö. Vissa böcker kommer sannolikt inte i e-bokformat, t ex verk av typ soffbordslitteratur och andra ”vackra böcker”. Manualer och viss facklitteratur kommer definitivt mer och mer i digitalt format.


Läsplattan kommer att utvecklas längs flera utvecklingslinjer. Läsplattan, som begrepp, är snart borta eftersom den redan är vår nästa laptop. På den läser du texter, mejlar kompisar, Googlar, hanterar dina sociala nätverk, tittar på TV, osv i all oändlighet. Vissa kommer att älska att läsa sina romaner på sin laptop. Andra lägger undan laptopen och tar fram pappersboken till kvällsläsningen. Valen blir flera, som i allt annat.


Det som är intressant i teknikutvecklingen är gränssnittet mellan läsplatta/laptop och människa. Dom elektroniska brillorna borde vara på gång snart. Som fungerar så att man sätter på sig ett par glasögon med en liten laser som ritar upp skärmbilden direkt på näthinnan. På ett ögonblick kan glasögonen skifta till vanlig glasögonfunktion så är du tillbaka i verkligheten. Värt att längta till.

Att köpa en e-bok tillsammans med en pappersbok är kanske sättet att få det bästa av två världar?

Lennart Bergström
Bokhandlarn


måndag 27 juni 2011

Den nya affärslogiken i förlagsbranschen

















Dagens Nyheter började i midsommarhelgen att publicera Håkan Nessers senaste roman, Himmel över London, som kommer ut i handeln
först den 12 augusti 2011. Hela boken. Uppdelad i en antal avsnitt, ett om dagen.

Sundsvalls Tidning började i midsommarhelgen att publicera Jens Lapidus senaste roman Livet Deluxe. Ett avsnitt om dagen även här. En bok som kom ut i handeln den 17 juni 2011.

Som bokhandlare börjar man ju fråga sig hur affärslogiken ser ut i det stora bokförlaget. Räknar man på att spara in på tryckkostnaden, distributionskostnaderna till Statoil, ICA, Coop, Adlibris, Bokus och till bokhandeln? Kanske räknar man på att inte behöva lägga ut några marknadsföringspengar? Man räknar kanske på att slippa kostnaderna för att lägga ut boken på rea nu till februari? Eller var det kanske bara skräp till litteratur så att dom räknar med att boken inte kommer att gå att sälja genom dom vanliga kanalerna? Inte ens till lågpris genom matbutiken tillsammans med ett par liter mjölk?

Men! Jag glädjer mig för läsarens skull. Det kanske till och med stimulerar någon till läsning som inte annars skulle öppna en bok. Då är det för den goda sakens skull.

Börjar känna att mina kunskaper i företagsekonomi inte räcker till för att förstå den sortens affärslogik som det stora bokförlaget har tagit till sig. Måste kolla i högskolekurserna om det till hösten kanske finns en kurs som jag missat.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

torsdag 23 juni 2011

Bokhandlarn inleder midsommarfirandet

Rapport från midsommarfirandet. Nu har vi stängt butiken för midsommarhelgen och ser fram mot tre dagar med vila, sol och bad.

Hörde just väderrapporten. En kallfront passerar dagen före midsommarafton över södra Norrland, som medför kraftigt regn i samband med passagen, kulingvindar från nordväst och temperaturer från 10 upp till 13 grader.

Samt slut på gas i gasolgrillen. Det ska dock inte hindra en bokhandlare från att sedvanligt grilla en bit kött för att vara i form för de aktiviteter som en midsommarafton normalt innebär.

Önskar alla en solig och trevlig midsommar.

Lennart
Bokhandlarn


måndag 13 juni 2011

Bokhandeln i nytt läge


Bokhandeln. Att gå runt bland hyllorna och låta blicken ta in böckerna, känna på böckerna, bläddra i och kanske läsa en snutt ger sinnesro och utrymme för eftertanke. Bokhandeln är en institution i samhället, en påminnelse om vikten av att läsa och reflektera. Den är ett verktyg för att inspirera och upptäcka det nya och oväntade. Grunden läggs förhoppningsvis i skolan. Barn måste få upptäcka att det är roligt att läsa. Har intresset en gång väckts finns det med hela livet.

Men hur länge kommer bokhandeln i nuvarande form att finnas kvar? I skuggan av näthandel, den allmänna digitaliseringen av äldre litteratur och den pågående nedläggningen av bokhandel på mindre orter känns det som om vi närmar oss en punkt där bokhandeln riskerar att gå samma väg som skivhandeln.

Jag är inte mot tekniska framsteg, (jag är ju tekniker och naturvetare i botten). Jag läser gärna texter i min telefon, laptop eller läsplatta. Men främst är det då manualer och specialiserad facklitteratur som jag behöver i jobbet. När det gäller skönlitteratur är det annat. Känslan av att hålla en bok i handen, bläddra i den, ha den i bokhyllan och bli påmind om den och den tidpunkt jag läste den, är något som förloras när alla världens böcker ligger i ett minne i läsplattan.

Kan det vara så att vi förlorar något viktigt om vi förlorar bokhandeln?

Bokhandeln ingår i bildningens grundläggande institutioner, tillsammans med biblioteket och kaféet. De är alla miljöer under stark omvandling - det är i dessa miljöer som det offentliga samtalet under alla tider har spirat och tagit fart. Inte för inte har boklådor, kaféer och bibliotek alltid spelat stor roll för bildningen i ett land. Behovet av det öppna samtalet har knappast minskat om man säger så.

Bokhandeln är ett nav för reflektion och upptäckt, för diskussion och samtal. Det finns goda skäl till att härskare alltid fruktat boklådorna. De har alltid varit noga med vad som finns på hyllornma och ibland till och med bränt ned boklådor. Egypten är det senaste exemplet. Där har nu efter revolutionen boklådor poppat upp fyllda med litteratur som tidigare varit förbjuden. Men samtidigt som den nya tekniken hjälper till att stjälpa just dessa diktaturer riskerar den också att svepa undan förutsättningarna för det öppna, personliga demokratiska samtalet.

För att vända denna utveckling måste en modern bokhandel, enligt min mening, arbeta mer med att skapa miljöer som inspirerar och stimulerar nyfikenheten. Den måste bli ett nav där möten mellan läsare och mellan författare och läsare kan ske. Samtidigt måste detta ske i en kommersiell miljö. Den moderna bokhandeln ska ha aktiviteter av många olika slag. Det kan vara novellskrivartävlingar, skrivarkurser, författarkvällar, signeringar och särskilda evenemang för olika kundgrupper. Varför inte träffas i bokhandeln för att uppleva en teaterföreställning eller en konsert? Eller för att lyssna på ett föredrag om sommarens mest populära resmål? Eller en skolklass får ”äga” bokhandeln ett par timmar innan öppning på morgonen?

Nu för tiden när storsäljare säljs som lockvaror i matvarubutiker till under inköpspris måste bokhandeln ställa om och fokusera på kundservice och kompetens i en inbjudande och inspirerande miljö. Här kommer den digitala utvecklingen och de sociala medierna in i bilden. De sociala medierna är en möjlighet för bokhandeln att återupprätta den roll den en gång i tiden hade som social mötesplats för kultur- och litteraturintresserade. Här ger oss den digitala teknikutvecklingen en fantastisk möjlighet att mötas både på nätet och i den fysiska bokhandeln.

Dessa möjligheter ska vi ta vara på och utveckla. Det ska inte bli något bokbål!

tisdag 7 juni 2011

Kanske en blivande bokhandlare?

Barnbarnet Liam Axel 3 veckor gammal har ännu inte öppnat sin Dostojevskij. Men det är nog inte så långt borta. Man ser det i hans ögon. Den där blicken. Öppen för att vidga sin förståelse för historiska och idéhistoriska strömningar.

Om sådär 15 år står han där i kassan...