torsdag 30 augusti 2018

Två trappsteg som blir ett stort problem

I många år har vi i samråd med kommunen diskuterat handikappanpassning i generella termer genom vår handlarförening i City, när jag var ordförande. Handikapporganisationerna är givetvis mycket intresserade av att man bygger bort hinder i form av trappsteg för att underlätta åtkomst till butiker och andra företag. Vi som handlare är givetvis också intresserade eftersom vi slipper de lösa ramperna som måste tas fram och justeras in för varje passage. Det är ganska branta ramper och många tycker det är svårt med rullstol.

Det har hänt en del, till exempel ingången till IN: Gallerian, Apoteket i hörnet Esplanaden och Storgatan och till Systembolaget.

Våren 2018 tog jag upp ärendet för egen räkning med vår dåvarande hyresvärd, Castellum, som ställde sig positiva till att bygga bort våra två trappsteg. Nu är det ju inte bara att bygga, man måste ha bygglov från kommunens Stadsbyggnadsnämnd.


Så häromdagen kom ett delegation på tre personer för att överväga om Castellums förslag till handikappanpassning av vår entré med två trappsteg var rimligt. Castellum vill göra en "bulle" på trottoaren, en ganska bred sådan så att man inte ska märka så mycket av den när man går på trottoaren, som vid Åhlens entré.

Delegationen synade från alla håll även inne i butiken. Länge och väl. Så utspann sig följande dialog (mycket nedkortad).

- I Stockholm så är det fastighetsägarna som får ta ansvaret att bygga bort trappstegen inne i sina fastigheter, menade en i delegationen.

- Ja, men det här är inte Stockholm, anmärkte jag.

- Ska ni bygga bort här så kan det ju bli tal om att bygga bort trappstegen även till trapphuset (10 m bort), tyckte samma person som yttrat sig tidigare.

- Nej, det är nog inte så, menade Castellums fastighetsförvaltare. Trappan till trapphuset används inte av så många. Det är större behov till bokhandeln.

- Jaså, tyckte en ur delegationen.

Där var jag ju tvungen att hålla med. Fastighetsägaren har noterat att flera hundra passerar genom bokhandelns entré varje dag. Men det är ju inte lätt för kommunens representanter att veta, tänkte jag lite sarkastiskt.

- Det blir så guppigt om man gör som ni föreslår, så någon.

- Ja, men ni måste bygga bort trappstegen inne i butiken. Det blir för stort ingrepp på trottoaren för att vi ska godkänna förslaget, sa en i delegationen, som såg ut att vara chefen.

- Nej, det kan jag inte gå med på, sa jag. Det betyder att 10 kvadratmeter av butiksytan försvinner och vi kommer att ha entredörren tre meter in i butiken. Då försvinner den yta som vi använder som scen på våra författarkvällar.

- Du kan ju inte bara säga nej till allt, anmärker chefen för delegationen. Det är ju faktiskt fastighetsägarens skyldighet ENLIGT LAG att åtgärda sådana här saker! Delegationens medlemmar spände ögonen i mig.

Då kom tillfället att berätta vad jag började denna lilla historia med, att vi företagare har länge haft samråd med kommunen om handikappanpassning och där Stadsbyggnadsnämnden ställt sig mycket positiv till att medverka för att underlätta för fastighetsägarna.

- Det vet jag inget om, säger chefen för delegationen.

Där slutade inspektionen av våra två trappsteg och samtliga inblandade avtågade.

Vintern 2022/23, fem år senare

Nu skulle det grävas på Esplanaden, på båda sidorna. Det ska läggas ned rör för "fjärrkyla" och torget "Oasen" ska byggas om till busshållplatser. För vilken gång i ordningen gräver man upp gatorna, funderade jag, när jag fick projektplanen från kommunens Stadsbyggnadskontor. 

Vi har vårt varuintag på Esplanaden mellan tobaksaffären och apoteket. Där kommer både stora och små bilar och lämnar av sitt gods, men det kommer inte att gå när man gräver upp gatan. Vad gör man då? Ja, den enda ytterligare ingång som finns är vår entré på Storgatan. 

Men där finns trappsteg. Två stycken dessutom, upptäckte man.

Gods kommer ofta på lastpallar som ibland väger upp till 200 kg. Sådana starka gubbar finns varken hos PostNord eller DHL som kan lyfta en sådan vikt. Än mindre att de skulle vilja försöka och det är ju enbart en enda som bemannar lastbilen.

Efter stor tankemöda kommer man fram till att det måste byggas en ramp för att med pallyftare dra in godset samma väg som våra härliga kunder kommer in.


Raskt byggde händiga snickare en provisorisk entrébro. 

Problemet löst. Lastpallar, såväl som barnvagnar, rollatorer, rullstolar och ostyriga ben hittade in till oss. Alla var glada! Men när grävandet på Esplanaden var klart försvann rampen lika snabbt som den kom.

Men, tänkte jag, lösningen med en träramp är ju inte vacker. Inte något estetiskt tillskott bland Stenstadens vackra byggnader. Det måste till en annan lösning!

Eftersom inte kommunen lyssnar på oss som jobbar i butiken, kanske de lyssnar på våra kunder? Vi frågade runt bland kunderna, vad ska vi göra? Gör en namninsamling, föreslog någon. Bra idé, tyckte vi och satte igång.

Så nu har vi en lista på cirka 1 000 namn som vill ha en permanent, men estetiskt tilltalande lösning. Den ska vi överlämna till Jeanette Hedström, Stadsbyggnadsnämndens nya ordförande sedan januari i år.

Kom och skriv på listan du också. Tillsammans ska vi ordna till en bra lösning även om det betyder att man måste gräva upp gatan en gång till. Men det är vi ju vana med.

Eller som man säger i det stora landet i väster: "United we stand, divided we fall"...


fredag 12 januari 2018

Upphittat

Se vad man kan hitta i hyllorna ibland. Då blir man "my-
cket" glad.


onsdag 10 januari 2018

Paris bildcollage 2016

<bvv<
Triumbågen passerar vi på väg från flygplatsen

Notre-Dame i kvällsbelysning, 10 min från vårt hotell
Överraskningsshopping på väg till Grez
 
 
Just här på bron (se nedan) friade Carl Larsson till sin blivande fru Karin

Bro i Grez-Sur-Loire

Vår guide Gunilla Ericsson berättar...


Hotel Chevillon  i Grez-Sur-Loire
Svensk föreståndare på Hotel Chevillon berättar hotellets historia




Äta måste man göra...



Vår eminenta belästa guide Gunilla Ericsson









Ridande polis är ganska vanlig i Paris

Edith Piafs grav. Där läggs blommor av okända varje dag.

Ett glatt ressällskap

onsdag 3 januari 2018

Följ med oss och möt våren i Paris, 3-6 maj 2018




För några år sedan var jag och min fru med på en litterär veckoslutsresa till Paris. En fantastisk upplevelse, mycket beroende på guiden Gunilla Ericsson, (som har drivit den franskinriktade Partille Bokhandel utanför Göteborg). Vi har nu anordnat tre liknande resor med ett antal vänner och kunder, som blev så fina upplevelser att nu gör vi en resa ytterligare våren 2018, givetvis med Gunilla som guide. Det här gör vi tillsammans med vår kollega Annika Hellman, som driver Saltsjöbadens Bokhandel i Stockholm. Vi kommer att bli maximalt 25 resenärer.

Torsdag (preliminärt)
Avresa tidigt på morgonen med SAS från Sundsvall, byte på Arlanda och med ankomst till Charles-de-Gaulleflygplatsen i Paris vid lunchtid. Det är även möjligt att hoppa på resan i Stockholm. Med buss åker vi in till Paris, då vi passerar flera kända Parissymboler såsom Triumfbågen, Eiffeltornet, Champs-Elysées och Place de la Concorde. När vi kommer fram till vårt familjeägda och gemytliga hotell Grand Hotel Des Balcones vid Place de l´Odéon checkar vi in och ger oss direkt ut på en litterär promenad.

Grand Hotel Des Balcones fasad med de franska balkongerna
Vi går runt i Saint-Germainkvarteren. Vi ser var Sylvia Beach hade sin legendariska bokhandel Shakespeare and Company på 1920- och 30-talen och var hennes stamkunder Hemingway och James Joyce bodde. Huset där Picasso målade Guernica finns fortfarande kvar, liksom stambordet på Café de Flore där Jean-Paul Sartre och Simone de Beauvoir satt och skrev på 1940-talet.

Under promenaden blir det uppehåll för lunch efter eget behov och önskemål och på väg tillbaka till hotellet besöker vi den välkända Saint-Sulpicekyrkan.

Efter lite ”ledig” tid på eftermiddagen, äter vi på kvällen en gemensam tre-rätters middag på en litterär restaurang nära hotellet. För dem som ännu inte är för uttröttade går därefter en kvällspromenad ner mot Seine, till Notre-Dame och den nuvarande Shakespeare and Company, öppen till midnatt.

Fredag (preliminärt)
Buss hämtar vid hotellet kl 9.00 för en tur ut på landet söder om Paris. Vi åker genom den stora Fontainebleau-skogen, gör ett uppehåll vid det vackra slottet i Fontainebleau och tar en promenad i slottsparken.

Vidare till den lilla byn Grez-sur-Loing, som i slutet på 1800-talet var tillflyktsort för många konstnärer och författare t. ex. Carl Larsson, Karl Nordström och August Strindberg. Det vackert restaurerade Hôtel Chevillon drivs av en stiftelse i Göteborg och tar idag åter emot svenska författare och konstnärer. Se mer här. Viveca Lärn, Johan Theorin, Marie Hermansson och Åsa Moberg är bland de svenska författare som varit på stipendium till Hôtel Chevillon.

Vi tar en promenad runt i byn och längs floden Loing. Vi äter gemensam lunch, som blir lite av en överraskning, tillsammans med de författare och konstnärer som vid detta tillfälle bor och arbetar där på stipendium.

Vykort från Hotel Chevillon troligen från början av 1900-talet
Sen eftermiddag är vi tillbaka i Paris och kvällen är ”ledig”.

Lördag (preliminärt)
Kl 10.00 går vi på en litterär promenad ner till Montparnasse-kvarteren. Vi ser var Gertrude Stein höll sin litterära salong på 1920-talet, hotellet där Strindberg skrev Inferno, kaféet där Thora och Nils Dardel utbytte de första beundrande blickarna.

Efter ca två timmar avslutas den gemensamma promenaden mitt i hjärtat av Montparnasse, vid de kända litterära kaféerna La Coupole, Le Dôme, La Rotonde och Le Select, som ligger med bara 50 meters mellanrum. På La Coupole kan vi se den pelare som utsmyckats av Isaac Grünewald – kanske han på det sättet betalade för en bättre måltid!

Eftermiddagen är fri för shopping, museibesök eller vad du vill.

Kvällen inleder vi kl 18.00 med en promenad ner mot Seine, över några av de vackra broarna och fram till Louvren. Därefter äter vi en tre-rätters (minst) middag under kristallkronorna på en av Paris många fantastiska restauranger.

Söndag (preliminärt)
Utcheckning från hotellet och sedan har vi ledig tid fram till ca kl 14.00. Beroende på väder och intresse rekommenderas antingen tidig mässa i Notre-Dame, en båttur på Seine, promenad i Luxembourg-trädgården tillsammans med alla parisare eller besök på något av Paris många museer. Vid 14-tiden samling på hotellet för en summering av resan och därefter hämtar buss vid hotellet för en sista rundtur i Paris. Sedan är det dags att lämna Paris för denna gång och vi åker ut till Charles-de-Gaulleflygplatsen för hemresa. Vi är hemma i Sundsvall sent på söndag kväll.

Vår guide under resan är Gunilla Ericsson från Göteborg, som har mycket stor erfarenhet av Frankrike och speciellt Paris. Hon kommer att vara med oss hela tiden och bor också på hotellet.

Det bästa sättet att transportera sig i Paris många och trånga gränder är att promenera och därför bör resenären vara utrustad med sköna promenadskor och ha ett intresse för promenader.


Flygtider (Preliminära)

3 maj                   Sundsvall - Arlanda                      06.40 - 07.35
                           Arlanda - Paris/CDG                    10.40 - 13.10

6 maj                  Paris/CDG-Arlanda                       18.55 - 21.20
                           Arlanda-Sundsvall                        22.25 - 23.15

Priset är 14 400 kr, men då ingår det mesta. Enkelrumstillägg 1500 kr.

Är du intresserad att följa med oss så skicka ett mejl (lennart@vangavan.se) och jag sänder över ett bokningsformulär med alla uppgifter.

Lästips inför resan
Topp 10 – Paris reseguide
Första klass reseguide: Paris
Duncan, Promenader i Paris
Sylvia Beach, Shakespeare and Company
Ernest Hemingway, En fest för livet samt Och solen har sin gång
Thora Dardel, Jag for till Paris
Bo Lindwall, Konstnärskolonin i Grez
Guenassia, Jean-Michel, De obotliga optimisternas klubb
Laurence Cossé, Drömbokhandeln
Någon bok av Claude Izner,, (som vi kanske träffar på i hennes boklåda vid Seine…)

Se även gärna filmen Midnight in Paris...

Vi bor på Grand Hôtel des Balcons
3, rue Casimir Dalavigne, 75006 Paris
http://www.balcons.com
Hotellet är idealiskt beläget i St Germain bara några steg från de magnifika Luxembourgträdgårdarna och 10 minuters promenad från Notre-Dame.

Bilder
Se ett bildcollage från resan 2016 här.

Välkommen med på en trevlig resa!

Lennart Bergström
Vängåvans Bok & Papper AB
En riktig bokhandel - i Stenstan sedan 1840
Storgatan 22, Box 893, 851 24 Sundsvall
Tfn 060 150475, 070 6734760,
Hemsida
Prenumerera på mitt Nyhetsbrev,
här.
Läs våra bloggar:
Bokens Afton
Aktuella böcker och recensioner
Bokhandlarns egna tankar