söndag 28 oktober 2012

Skrivmaskinens revival 2012

Att skriva för hand eller att skriva med maskinella hjälpmedel? Som barn av min tid förstår jag inte hur man hade tid att skriva för hand. Men det är klart fanns det inget alternativ så var det ju så man gjorde för att fästa tankar på något beständigt, typ runstenar.

Jag fick en facit skrivmaskin av mina föräldrar när jag gick gymnasiet. Den skrev jag på ganska mycket, men jag var sällan nöjd med vad jag skrev och då blev det besvärligt.

Så kom den elektriska skrivmaskinen på 70-talet med möjlighet att korrigera skrivfel och det var ju ett steg framåt. Fortfarande gick det ju inte att redigera texten, flytta om stycken, byta hela ord mitt i ett stycke och så.

Så kom välgöraren - datorn. Men först en bit in på 90-talet kom program för att göra det jag saknat hela tiden, att med ett pekverktyg - musen, (tack Håkan Lans för den uppfinningen!) flytta sig in i sitt stycke och plocka bort eller sätta in ord och meningar. Flytta om stycken. Skriva ut på papper eller skicka till kompisen för åsikter.

Nu finns det många typer av tangentbord, men de flesta efterliknar den gamla skrivmaskinens tangentbord. Det finns även soft keybords, dvs att tangenterna kommer upp som ikoner på en tryckkänslig skärm, som t ex på. ipad och smarta telefoner. Blir lite pekfingervals med sådana tangentbord, men det fungerar för korta texter.

Som bokhandlare får man ibland höra att en del av dagens författare gärna skriver sina manus på maskin, typ min gamla Facit reseskrivmaskin. "Det är känslan", säger författaren då jag frågar "varför?".


Nu hittade jag nyss ett hjälpmedel som kanske passar dessa författare. Ett DIY (Do It Yourself) kit med vilket du kan bygga om din skrivmaskin så att den skriver både på papper (för känslan) men även lägger in texten på en dator (för redigering).

Kostar $79 och 5-6 timmars arbete. Vilken retrogrej, finns här. Synd att jag gjorde mig av med min Facit för många år sedan.



fredag 26 oktober 2012

Bokhandlarn föreläste i Stockholm

Bokhandlarn i föreläsartagen.
Foto Annika Hellman
Jag fick tidigt i höstas en inbjudan från Bokhandelsskolans utbildningsledare Annika Hellman att komma till Stockholm och föreläsa om sociala media.

Så blev det nu av i måndags. Föreläsningen hade förlagts till Bysis Bokhandel på Söder, där ett gäng bokhandlare från i huvudsak Stockholmsområdet hade samlats.

Jag berättade om vad vi gör, hur vi hanterar Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Bloggar och hemsida och våra erfarenheter.

Det blev en trevlig diskussion och som jag hoppas inspiration för fler bokhandlare att börja använda sociala media för att kommunicera med sina vänner och kunder på ett positivt sätt.

Det som jag ser som det mest viktiga är att man har en målsättning för sin närvaro på nätet och en strategi för att nå målet på lite sikt.

Det är annars lätt att förlora sig i alla de möjligheter som finns och tappa fokus. Då tar det bara tid från allt annat som en bokhandlare måste klara av under arbetsdagen.

Som vanligt så är det föreläsaren som lär sig mest. Att sätta sig ner och fundera på vad jag ska säga är otroligt nyttigt. Man inser ju då att man kommer att få frågan "varför" och då måste jag ju ha svaret. Och då kan det gå upp ett ljus.

Kul att träffa kollegor dessutom. Kul att vara i Stockholm ett dygn. Bo gärna på Hotel Adlon på Vasagatan, som är mitt favoritställe, (och Centralhotellet ett stenkast bredvid). Fräscht och nära till allt.


torsdag 18 oktober 2012

Det blev en fantastisk bankett med Sundsvall 42

En alldeles fantastisk bankett på konferensen Sundsvall 42. Trevliga bordskamrater och Fredrik Svan som underhållare.

Träffade dessutom en twitter och bloggexpert, Sophia Sundberg med det egna bolaget Ypsilon AB, som lärde mig och mina bordskamrater en hel del om sociala nätverk..


Kan man bli annat än superglad, då?

onsdag 17 oktober 2012

Bokhandlarn på konferens

Sedan 25 år tillbaka har Sundsvall en konferens för människor som jobbar med IT, (vilka gör inte det, tro?), Sundsvall 42. Det är i regel omkring 700 deltagare från hela landet, så det är en stor konferens. Och viktig för att sätta Sundsvall på kartan.

Jag har haft nöjet att vara delkonferensledare sedan år 2000 för ett spår som heter e-förvaltningen. Enkelt uttryck betyder det alla de tjänster som myndigheter och organisationer erbjuder oss som medborgare. Att du kan deklarera med din mobil är en sådan tjänst. Numera finns det väldigt mycket du kan göra på nätet i dina kontakter med myndigheter, det är "e-förvaltning".

Konferensen går denna vecka tisdag kväll till torsdag eftermiddag. I kväll, onsdag blir det stor bankett på Aveny. Konferensen avslutas med en inspirationsföreläsning av Mattias Ribbing, som dessutom är gäst på Bokens Afton hos oss på kvällen! Herman Lindqvist är gäst samma kväll. "Utan minne - ingen historia", kanske man skulle kunna säga...

Dags att sätta på finkläderna och kamma håret. Dags för bankett!


måndag 15 oktober 2012

Härliga måndag


Förra veckan var det Deckarfestival i Spegelsalen i Stadshuset, som blev en härlig tillställning. Nästan 300 personer lyssnade på sex av Sveriges författarelit inom kriminalromangenren. Maj Sjöwall var på topphumör och fick hela salongen att skratta, trots den ganska sena timmen. Jag har lagt ut en mängd bilder från kvällen här.

Det är kul att vakna en måndag, trots att regnet strilar ner och det är 5 grader, när Herman Lindqvist och Mattias Ribbing ska komma som gäster nu på torsdag den 18 oktober. Ribbing var hos oss tidigt i våras och det blev fullt och med en lång väntelista. Därför kommer han nu ännu en gång. Mattias är helt fantastisk, som kan komma ihåg en sträng av typ 0011100010100110... med 360 nollor och ettor! Men så är han Sverigemästare i minne. Han påstår att han tidigare inte hade speciellt bra minne utan det är träning som gjort honom till detta. 

Herman Lindqvist, som är i blåsväder då och då, blir spännande att lyssna på. Jag hörde honom på Bokmässan och konstaterade att han har mycket att berätta! Kanske för mycket, så det gäller att styra honom lite. Det måste jag fundera på nu i början av veckan hur jag ska klara av det.

Jag gillar dans och då speciellt bugg. Därför har jag jobbat på att få hit Lasse Stefanz eftersom Thomas Deutgen har skrivit en bok om deras 45-åriga historia. Nu lyckades jag inte att få hit hela bandet, som har en spelning i Östersund den 2 nov, så jag får nöja mig med sångaren Olle Jönsson och givetvis författaren Thomas Deutgen. Thomas var en av domarna i TV-programmet Dansbandskampen. Jag har skrivit om denna kväll här.

Lennart Bergström
Bokhandlarn

fredag 12 oktober 2012

Två dagar efter Deckarfestivalen

Det tog två dagar att landa.

Nästan 300 tyckte att det var värt ett besök i Spegelsalen för att se och lyssna på sex författare inom kriminalromangenren. Det överträffade mina förhoppningar.

Men det bevisar att kriminalromangenren har ett stort antal intresserade läsare. Vi kan ju se det på topplistorna, där det ofta är så att 50-60% av titlarna kan placeras inom denne genre.

Det är klart att den här gången hade vi några toppnamn. Maj Sjöwall är ju i sin egen klass. Anders Roslund och Börge Hellström, som gör få framträdanden. Jonas Moström, som är vår Sundsvallsdeckare. Viveca Sten, som kommit som en raket med sina Sandhamnsdeckare.

Jag jobbar mycket med Lottis Wahlöö, som är Maj Sjöwalls svärdotter, när det gäller att få författare från Piratförlaget till Sundsvall. Lottis är marknadsansvarig på det förlaget så vi jobbar ihop väldigt mycket och med gott resultat.


Kvällen blev fantastisk. Jonas Moström och Viveca Sten med sina pusseldeckare och så Roslund & Hellström samt Arne Dahl med sina gastkramande och bloddrypande kriminalromaner. Som grädde på moset Maj Sjöwall, som är genrens, "grand old lady".

Vad hade det svenska deckarundret blivit utan Per Wahlöö och Maj Sjöwall? "Ja, vad fan ska man svara på den frågan", så Maj Sjöwall, när jag ställde just den. Och applådåskorna ville inte ta slut.

Det här var den roligaste och trevligaste kvällen på mycket, mycket länge. Trots att det tog drygt 3 timmar.

söndag 7 oktober 2012

Tre dagar kvar

Tre (3) dagar kvar till Deckarfestivalen. Börjar bli lite nervöst stressigt. Måste skriva texter som håler ihop hela programmet. Skönt att i alla fall vara klar med alla fem intervjuerna, som är liksom stommen i programmet.

Men sedan väntar sig väl publiken, (det ser ut att bli uppemot 300 personer), någon överraskning också. Vad ska jag hitta på då!? Ta en tur ner till sommarstugepärlan vid havsbandet och ställa sig där och titta ut över havet, (som Hemingway brukade göra fast i ett varmare klimat), och då ska nog kreativiteten rinna till.

Har kommit på att det nog inte gjorts någon Deckarfestival i Sverige tidigare. Hittar åtminstone ingen när jag googlar. I utlandet finns det Deckarfestivaler lite överallt. Arne Dahl har varit på flera sådana nu i år. Det känns ju lite tryggt för då är det ingen man känner att man måste bräcka...


lördag 6 oktober 2012

Inställt!

Så fick vi lov att ställa in dagens signering med Mark Levengood! Det var lite tight eftersom Mark skulle anlända med Stockholmståget 15.55 och sedan direkt till butiken för en signering som skulle börja kl 16.

Kl 17 skulle han vara på Tonhallen för en soundcheck inför premiären på hans show "Sound of Mark". Vi hade bara ca 45 minuter på oss för signeringen. Normalt så brukar vi ha minst en timme.

Så ringer Mark från Tierp där han blivit satt på en buss eftersom Banverket nu kom på att man skulle jobba på spåret. SJ säger att det blir minst 20 min försening, säger Mark.

- Då är det rökt, sa jag. Men en förvissning om att säger SJ att det blir 20 min försening så blir det 40 minuter.

- Beklagar, sa Mark.

Visst blir man besviken på SJ (och Banverket) att det ska vara så svårt att hålla tider. Det går inte att ha kortare marginaler än en timma om det ska fungera. SJ har nog också insett detta eftersom man betalar bara kompensation för försenat tåg om tåget är minst en timme försenat...

Ingen kul dag i dag. Regn och blåst dessutom...

fredag 5 oktober 2012

Hej då Martina och Katrin

Tack Martina Haag för en bedårande framställning av din tid från slöfock till marathonlöpare och på samma gång från överviktig med dålig kondition till normalvikt och bra kondition. Alla kan springa är hennes budskap! Vi önskar Martina lycka till med sin nya film där hon har en av huvudrollerna. Den bygger på boken Glada hälsningar från Missångerträsk.

Tack Katrin Zytomierska för dina tips hur man må bättre och gå ner till normalvikt med en LCHF-diet. Lycka till med din nya butik, LCHF-shopen på Karlavägen 73 i Stockholm. Följ gärna Katrin på hennes blogg, som har över 100 000 besök varje dag.

Kul att ha två trevliga tjejer, entreprenörer och författare, på besök! Det vill vi se mer av!

Katrin, Maria och Martina efter ett framgångsrikt framträdande

torsdag 4 oktober 2012

Martina Haag och Katrin Zytomierska på ingång

I kväll, 4 okt, blir det en lysande kväll med Martina Haag och Katrin Zytomierska. Nu ska vi rodda för att få plats med 120 deltagare i butiken. Fullt med andra ord. 

Susanne, som driver Dolcetto
Många har nog varit på Restaurang Dolcetto och ätit en boksupé hos Susanne. Ett glas gott italiensk vin förhöjer upplevelsen när sedan Martina och Katrin kommer fram på scenen.

Det tar 30-40 minuter att bygga om främre delen av butiken för att få plats med 120 sittande åhörare. Allt går på hjul och stolarna är lastade på två godshäckar.

I kväll är det lite bråttom eftersom båda ska åka hem med sista SAS-fluget som går 20.45. Därför börjar vi redan kl 18. Jag ska försöka säga så lite som möjligt så att tjejerna får maximal tid att prata.

Det ska handla om löpträning och springa Marathon (Martina) och Katrin är frälst på LCHF kost. Därför är givetvis även Dr Annika Dahlqvist specialinbjuden gäst.