söndag 18 augusti 2013

Ett brev från vår bokhandlarkollega, Partille bokhandel

I våras kom det ett trist besked på facebook från våra kollegor som driver Partille Bokhandel i Göteborg att man lägger ned verksamheten. Partille bokhandel har funnits i många år och specialiserat sig på fransk litteratur något som fungerade bra i en stad som Göteborg. På grund av vägarbeten blev dock bokhandelns läge i Partille inte det bästa och man flyttade för ett par år sedan från Partille in till centrala Göteborg. Men verkligheten blev inte som man tänkt sig och ägarna beslöt av ekonomiska skäl att lägga ned. Utförsäljning av lagret har pågått under våren och sommaren. Så kom ett brev häromdagen, som gjorde mig glad.

Kära bokhandelsvänner,
Som fågeln Fenix reser vi oss ur askan och fortsätter med bokhandeln!

Vilken berg- och dalbanan jag har levt i sedan jag blev bokhandlare 2009! Bokhandelsvärlden har i grunden skakats om av näthandeln som slår hårt mot vanliga butiker och mot bokhandeln i synnerhet. I närvaro av lågpriskonkurrens från nätbokhandeln har därför många fysiska boklådor tvingats slå igen de senaste åren. Partille Bokhandel har inte varit förskonad, och med tanke på utvecklingen såg vi ingen annan råd att avveckla verksamheten. I våras beslutade vi att sälja av lagret och avveckla bokhandeln. Nu har tiden gått och större delen av lagret är sålt.

Vi har känt starkt stöd från er och många vill att vi fortsätter. Vi har repat mod och tänker nu fortsätta att driva Partille Bokhandel men på ett annorlunda sätt.

Den del av verksamheten som har fungerat riktigt bra sedan vi flyttade till Föreningsgatan är våra evenemang. Vi vill nu flytta fokus på vår verksamhet och i ännu högre grad satsa på att vara en mötesplats för bokälskare. Det blir inte vanliga öppettider utan mer fokus på kvällsaktiviteter.

Partille Bokhandel i sin nya skepnad blir verkligen min drömbokhandel: intressanta föreläsningar, möten med författare och samtal bokälskare emellan. Jag hoppas att du vill vara med på den här resan och att du kommer till bokhandeln för litterära evenemang.

Så här kommer jag att arbeta i fortsättningen:

Jag kommer att ha ett begränsat urval av böcker. Främst kommer jag att tillhandahålla de titlar som jag eller inbjudna gäster pratar om på de litterära evenemangen. Du kommer också att hitta nyheter, klassiker, barnböcker och Evas bästa tips. Naturligtvis beställer jag hem böcker efter önskemål.

Läsecirkel
Jag kommer att fortsätta med läsecirkeln! Jag vill att den skall vara Sveriges bästa och den kommer precis som vanligt att innehålla ca 100 titlar. Officiell start, lördag 31 augusti. Du får gärna anmäla ditt intresse via mail redan nu så jag vet ungefär hur många böcker jag skall köpa in. Se alla titlarna på vår hemsida.

Evenemang
Evenemang av olika slag, frukostar, luncher och litterära kvällar blir ett viktigt inslag i bokhandeln. Jag vill ordna fler konstutställningar och resor. Jag har investerat i en fin kaffemaskin som kan göra både espresso och cappuccino. Sitt ner en stund när du är här, sippa på en kaffe och njut av den fantastiska lokalen!

Anmäl dig gärna till en litterär frukost, sopplunch eller bokkväll. Sopplunch varje onsdag klockan 12.00. Litterär frukost varje fredag kl. 08.30

Vill du anmäla en egen grupp? För en frukost eller sopplunch gäller minimiantal 10 st. Vill du boka en egen kväll i bokhandeln går det också bra.

Du kan också beställa en lyxigare kväll för dig och dina vänner/kolleger/familj när du vill ha det extra festligt. Vi kallar det Boktips och Buffé. Du äter och dricker gott från vår buffé samtidigt som du får ta del av de senaste boktipsen och annat från bokvärlden.

Du kan också ha årsmöte med din förening eller ordna föräldramöte här i bokhandeln.

Bokcirkel
Jag kommer att ordna en bokcirkel i höst. Vi skall Bookerprisvinnare Wolf Hall av Hilary Mantel. Max antal deltagare 15 st.

Resa till Paris
Vi kommer att arrangera en resa till Paris under våren 2014. Datum och program är inte klara ännu, men du kan anmäla ditt intresse (helt utan förpliktelser) redan idag.

Öppettider och fasta arrangemang för nya Partille bokhandel
Måndag. Öppet 15-19.
Tisdag. Öppet 15-19.
Onsdag. Öppet 13-18. Sopplunch kl. 12.
Torsdag. Öppet 15-19.
Fredag. Öppet 9.30-13.00. Litterär frukost kl. 8.30.
Lördag. Öppet 12-15. Eventuella evenemang kl. 15.00.
Man går till Partille Bokhandel för de intressanta och roliga evenemangens skull och för att ta del av aktuella och inspirerande boktips. Man går till Partille Bokhandel för att träffa nya vänner. Man går till Partille Bokhandel för att låna och läsa den mest intressanta och aktuella litteraturen. 

Hoppas hoppas att ni nu vill följa med in i den nya Partille Bokhandel!

Eva, bokhandlare

Jag har alltid beundrat Partille bokhandel för sitt engagemang för litteraturen och för deras entusiasm och förmåga att utveckla sin butik till något mer än bara en butik. Speciellt giller jag deras vision:
  • Man går till Partille Bokhandel för de intressanta och roliga evenemangens skull och för att ta del av aktuella och inspirerande boktips. Man går till Partille Bokhandel för att träffa nya vänner. Man går till Partille Bokhandel för att låna och läsa den mest intressanta och aktuella litteraturen. 
Hoppas nu att Göteborgarna tar väl hand om sin återuppståndna bokhandel. Jag önskar mina kollegor av hela mitt hjärta lycka till!

Lennart Bergström
Bokhandlarn

tisdag 6 augusti 2013

Bokhandlarn som eftermiddagsgäst i Sveriges Radio P4 Västernorrland

Telefonen ringde i mitten av juli när jag och hustrun satt och åt lunch på restaurang Torget mitt på Stora Torget.

- Vi skulle vilja ha dig som gäst i Efter Tre i P4 Västernorrland nästa torsdag. Det var Anette Brännström på Sveriges Radio Västernorrland i andra luren.

- Låter ju trevligt, jag kan ju prata bokhandel och böcker i minst en timme.

- Nej, nej, sa Anette. Vi vill prata mer personligt med dig, om dina intressen, vad du tycker om och inte tycker om och så får du välja ett par låtar också. Dessutom är det knappt en halvtimme.

Då var jag ju fast. Välja låtar i radio har jag aldrig gjort förut, så då måste jag ju hoppa på.

- Ja visst, jag ställer upp, sa jag. 31 augusti kl 15.30 står bokhandlarn där redo på Krönvägen i Haga.

Foto: Anette Brännström, Sveriges Radio
Det är ju lite intressant att gå in i sig själv och fundera på vad är jag intresserad av? Om man bara ska välja två låtar hur ska jag då tänka, för det bör ju vara en historia kopplad till låtarna?

En vecka senare satt jag i en studio tillsammans med Stig Edfast, som är gammal i gården på Radio Västernorrland.

30 min gick som det hade varit 3 minuter. Men vi hann prata en hel del i alla fall. Vår papegoja Fredde, idog P4-lyssnare, fick i alla fall en hälsning på slutet.

Så här blev det. Klicka här för att lyssna på programmet.

Beklagar att låtarna inte finns med på länken, men du kan söka på Spotify. Det är "Twilight Time" med Ann Murray och "Nothing could be hotter than that" med Manhattan Transfer.