En intervju som Alexandra Johansson gjorde med mig för Sundsvalls Nyheter, fredag 31 aug. klicka här för att komma till artikeln i tidningen.
MER: Dessa kan du träffa på Bokia i höst
SEPTEMBER
Johan Theorin och Anna Jansson, torsdag 6 september. Bokens Afton i samband med Bokia Bokfestival.
Täppas Fogelberg, fredag 7/9. Bokia Bokfestival.
Sanna Juhlin, fredag 7/9. Bokia Bokfestival.
Östen Eriksson, lördag 8/9. Bokia Bokfestival.
Curt Aspelin, lördag 8/9. Bokia Bokfestival.
Pär Johansson, (Glada Hudikteatern). Bokia Bokfestival.
Marcus Birro, onsdag 12/9.
OKTOBER
Martina Haag och Katrin Zytomierska, torsdag 4/10.
Roslund & Hellström, Arne Dahl, Jonas Moström, Maj Sjöwall. Deckarfestival (arrangeras på Stadshuset) 10/10.
Mattias Ribbing, torsdag 18/10.
Karin Brunk Holmqvist, torsdag 25/10.
NOVEMBER
Jens Lapidus, onsdag 7/11.
David Lagercrantz, onsdag 7/11.
Fredrik Lindström, lördag 17/11.
Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren, torsdag 29/11.
Han är nominerad till Årets företagare och har en höst fullmatad med besök av Sveriges mest kända författare. Lennart Bergström fortsätter att trycka gasen i botten för sitt Bokia Sundsvall och nu närmast stundar en Bokfestival.Vi tvingade bokhandlaren att sätta sig ner, pausa från socialt nätverkande och bokförsäljande för att prata bokpriser, nomineringar och säljstrategier.
När Sundsvall Business Awards offentliggjorde de tio nominerade till priset Årets företagare var Lennart Bergström, även kallad ”Bokhandlarn” en av dem. Och det var en förvånad bokhandlare som tog emot nyheten.
– Jag har inte tänkt så mycket på det där. Det är inte min strävan att stå däruppe och få medalj och blommor, men det är klart att det är roligt. Vansinnigt roligt! Jag är otroligt överraskad, stolt, hedrad och alltihopa, säger han.
Lång historia
Han har drivit bokhandeln vid Vängåvan i 29 år, och före det finns det en 140 år lång historia av bokhandel i lokalerna. Under den här tiden har mycket hänt och många blad hunnit vändas i branschen.
– I bokbranschen har egentligen bara två saker hänt; det första var på femtiotalet när den manuella betjäningen upphörde och den andra var på sjuttiotalet när bokpriserna släpptes fria, innan så var de ju reglerade. Så är det i väldigt många länder fortfarande och Norge till exempel håller på att se om de ska gå över till fasta bokpriser, berättar Lennart Bergström.
Håller samma pris
Skyddet varar i ett år och under det året måste alla hålla samma pris på böckerna. Sedan släpps prissättningen fri.
Vad tycker du själv om fasta priser?
– Jag är vän av fri marknadsföring och det är klart att det på sätt och vis skulle vara enkelt. Det skulle vara väldigt bra för den fysiska bokhandeln på mindre orter att inte behöva konkurrera om titlarna som i dag dumpas till inköpspris på Statoil eller Ica Maxi. För mig personligen är det inte någon stor deal, vi kan köra utan. Men jag tror att mindre orter skulle vara betjänta av det.
För fem-sex år sedan insåg Lennart vad som krävdes som lokal bokhandlare för att lyckas. Att utnyttja sin kund- och lokalkännedom i kombination med att göra författarna tillgängliga för läsarna skulle visa sig vara ett vinnande koncept.
– I dag räcker det inte med att vara personlig, serviceinriktad och att ha kompetent personal, snygga lokaler och bra läge. Du måste hitta något mer. Vad vill bokläsaren? Jo man vill kliva in i en annan värld och läsa Jonas Gardells senaste bok till exempel. Jag har insett och förstått att man även vill lära känna personen Gardell. Människan bakom boken är ett otroligt kraftfullt instrument för att intressera läsarna.
Får möta författaren
Utifrån det föddes Bokens Afton som nu har arrangerats i fyra år. Dessa kvällar gästas bokhandeln av en författare och kunderna bjuds in för att lyssna och samtala med gästen.
– Det här är grejen. Det här kan inte nätbokhandeln göra, de har inte en suck!
En förlängning av detta är den Bokfestival som i veckan arrangeras för andra året i rad. Här är det dock lokala författare som är målgruppen.
– Av de 23 författarna som är med är 15 lokala som har gett ut en eller några enstaka böcker. Sedan kompletterar vi med ett gäng mer kända, för att få draghjälpen.
Sedan väntar Deckarfestival, ordinarie bokaftnar, bloggande (Lennart skriver sex egna bloggar), socialt nätverkande i form av Facebook, Twitter och Google Plus och allt det där andra som hör jobbet till. Däremellan ska han hinna läsa själv också.
– Jag läser alltid en halvtimme varje kväll. Alltid.
Alexandra Johansson
2012-08-31 08:17