lördag 22 december 2012

Lotta Olsson i DN om julboken 22 dec


Lotta Olsson: Le vänligt och säg att du har kvittot kvar

Det är hopplöst att köpa böcker i julklapp åt någon, man väntar i det längsta och hoppas på att den optimala presentboken ska dyka upp: den självklara som verkligen passar, den som kommer att överraska sin läsare och vara en ny upplevelse, en vidgning av alla sinnen och precis vad mottagaren behöver.

Jaha. Så står man där och upptäcker att inga julklappar är köpta och det är julafton i övermorgon. Ett steg in på varuhuset och man får akut andnöd, köerna ringlar genom hela lokalen och stressen står som spön i backen.

Vad gör man då? Sticker in nosen i närmaste bokhandel, i värsta fall kiosk eller livsmedelsbutik, förankrar sig stadigt i pockethyllan och har man tur finns det något praktiskt erbjudande om köp-nio-betala-för-sex. Behåll kvittot. Skriv en liten vers på varje paket: ”Midvinternattens köld är bra/då kan man stanna inne/då är en bok som bäst att ha/utspelas i ditt sinne/har du den redan? Byt den då/till en annan du hellre vill få/den bok som är bäst/är den som blir läst.” (Ja, vad tusan! Julrim får vara nödrim).

Pappa skickade ett år ett mycket fint julkort där en arg tomte stod med demonstrationsplakatet ”Ner med klappsamhället” (det var på den tiden det talades om klassamhälle). Tänk på det när ni får julångest över att ni ger för lite eller alldeles fel. En pocketbok är alldeles lagom. Egentligen borde man ha pocketboken som mått för hur mycket alla julklappar ska få kosta i ansträngning, både ekonomisk och praktisk. Väldigt många börjar ändå ledsna på överkonsumtion.

Det finns ett jätteutbud med pocketböcker. Är du osäker, satsa på en klassiker eller någon av de sprillans nya. Och le vänligt mot mottagaren och säg att du har kvittot kvar om de vill byta.

Lotta Olsson i DN, lördag 22 dec, klicka här.