torsdag 14 januari 2016

Ett år till i en etthundrasjuttiosexårig historia

Upptäckte att jag inte skrivit ett blogginlägg på över två månader. Har jag inte haft något att skriva om? Nej, det har nog snarare varit för mycket att skriva om och då blir det ingenting.

Men det har varit en bra julhandel som började i mitten av november och kulminerade givetvis dagen före julafton. Jag tror att det inte blev mobillådan som blev årets julklapp utan en bok, ett spel eller pussel som blev det. Vi kan glädjas åt att just spel, pussel och barnböcker har sålt bra, precis som de gjort under hela året.

Många har spått pocketbokens snara bortgång, men det motbevisas av statistiken som visar att detta bokformat är fortsatt populärt.

Det som jag kommer ihåg från 2019Det nya året
2016 blir vårt etthundraåttonde år i kulturens tjänst i Sundsvall. Den 1 juli 1840 är det 180 år sedan AP Landin startade bokhandeln. En aktningsvärd ålder i denna föränderliga tid.

Vad kommer det nya året att innebära? Det som vi ser i USA att den fysiska bokhandeln ökar och näthandeln tappar fart verkar vara på väg även till Sverige. Från 2013/14 till 2014/15 ökade den fysiska bokhandeln med 8,3% medan näthandeln ökade 4,6%. Kategorin barn- och ungdomsböcker ökade mest med 13-20% beroende på åldersgrupp.
en fysiska bokhandeln visade återigen den bästa utvecklingen jämfört med andra kanaler; under denna mätperiod ökade försäljningen med 8,3 procent. Internetbokhandeln ökade med 4,6 procent. - See more at: http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik#sthash.OByRoLnD.dpuf
en fysiska bokhandeln visade återigen den bästa utvecklingen jämfört med andra kanaler; under denna mätperiod ökade försäljningen med 8,3 procent. Internetbokhandeln ökade med 4,6 procent. - See more at: http://www.forlaggare.se/bokforsaljningsstatistik#sthash.OByRoLnD.dpuf

Man ser också i USA att de stora externa köpcentrum som har dominerat handeln krymper och ersätts av mer lokal handel i  centra som ligger nära bostadsområden. Det innebär att stadskärnor får ett uppsving på bekostnad av stora externa köpcentrum. Jag kan inte låta bli att tänka på nyöppnade Mall of Scandinavia i Solna. Var det rätt tajming?

Vi ser fram mot en rad författarbesök, givetvis. I fjol hade vi ett sextiotal författare på besök och det blir nog ungefär så även i år. Programplaneringen pågår för fullt. Närmast står Aino Trosell, onsdag 20 jan och sedan står Elin Olofsson, Simona Ahrnstedt och Caroline Eriksson på tur den 27 januari. Läs mer här.

Det blir en Litteraturscen på Nationaldagen 6 juni, som vanligt, (hoppas på mindre regn än i fjol...) och en Höstfestival i vecka 35, som kulminerar lördag 3 september. Sedan blir det dags för den femte Svenska Deckarfestivalen 8-11 november samt Julfestivalen i vecka 48 med kulmen lördag 3 december.

Dublinresan i oktober gav mersmak så nu ska vi ut och resa med våra härliga kunder i år igen. Närmast blir det Milano 21-24 april och Paris 29 september till 2 oktober. Bokmässan i Göteborg får även ett besök 22 - 25 september.

Vi räknar med ett digert utbud av nya böcker under året. På bloggen Min Bokhylla skriver jag och mina kollegor om ett urval av dessa nya böcker.

God fortsättning!

Lennart Bergström