söndag 18 augusti 2013

Ett brev från vår bokhandlarkollega, Partille bokhandel

I våras kom det ett trist besked på facebook från våra kollegor som driver Partille Bokhandel i Göteborg att man lägger ned verksamheten. Partille bokhandel har funnits i många år och specialiserat sig på fransk litteratur något som fungerade bra i en stad som Göteborg. På grund av vägarbeten blev dock bokhandelns läge i Partille inte det bästa och man flyttade för ett par år sedan från Partille in till centrala Göteborg. Men verkligheten blev inte som man tänkt sig och ägarna beslöt av ekonomiska skäl att lägga ned. Utförsäljning av lagret har pågått under våren och sommaren. Så kom ett brev häromdagen, som gjorde mig glad.

Kära bokhandelsvänner,
Som fågeln Fenix reser vi oss ur askan och fortsätter med bokhandeln!

Vilken berg- och dalbanan jag har levt i sedan jag blev bokhandlare 2009! Bokhandelsvärlden har i grunden skakats om av näthandeln som slår hårt mot vanliga butiker och mot bokhandeln i synnerhet. I närvaro av lågpriskonkurrens från nätbokhandeln har därför många fysiska boklådor tvingats slå igen de senaste åren. Partille Bokhandel har inte varit förskonad, och med tanke på utvecklingen såg vi ingen annan råd att avveckla verksamheten. I våras beslutade vi att sälja av lagret och avveckla bokhandeln. Nu har tiden gått och större delen av lagret är sålt.

Vi har känt starkt stöd från er och många vill att vi fortsätter. Vi har repat mod och tänker nu fortsätta att driva Partille Bokhandel men på ett annorlunda sätt.

Den del av verksamheten som har fungerat riktigt bra sedan vi flyttade till Föreningsgatan är våra evenemang. Vi vill nu flytta fokus på vår verksamhet och i ännu högre grad satsa på att vara en mötesplats för bokälskare. Det blir inte vanliga öppettider utan mer fokus på kvällsaktiviteter.

Partille Bokhandel i sin nya skepnad blir verkligen min drömbokhandel: intressanta föreläsningar, möten med författare och samtal bokälskare emellan. Jag hoppas att du vill vara med på den här resan och att du kommer till bokhandeln för litterära evenemang.

Så här kommer jag att arbeta i fortsättningen:

Jag kommer att ha ett begränsat urval av böcker. Främst kommer jag att tillhandahålla de titlar som jag eller inbjudna gäster pratar om på de litterära evenemangen. Du kommer också att hitta nyheter, klassiker, barnböcker och Evas bästa tips. Naturligtvis beställer jag hem böcker efter önskemål.

Läsecirkel
Jag kommer att fortsätta med läsecirkeln! Jag vill att den skall vara Sveriges bästa och den kommer precis som vanligt att innehålla ca 100 titlar. Officiell start, lördag 31 augusti. Du får gärna anmäla ditt intresse via mail redan nu så jag vet ungefär hur många böcker jag skall köpa in. Se alla titlarna på vår hemsida.

Evenemang
Evenemang av olika slag, frukostar, luncher och litterära kvällar blir ett viktigt inslag i bokhandeln. Jag vill ordna fler konstutställningar och resor. Jag har investerat i en fin kaffemaskin som kan göra både espresso och cappuccino. Sitt ner en stund när du är här, sippa på en kaffe och njut av den fantastiska lokalen!

Anmäl dig gärna till en litterär frukost, sopplunch eller bokkväll. Sopplunch varje onsdag klockan 12.00. Litterär frukost varje fredag kl. 08.30

Vill du anmäla en egen grupp? För en frukost eller sopplunch gäller minimiantal 10 st. Vill du boka en egen kväll i bokhandeln går det också bra.

Du kan också beställa en lyxigare kväll för dig och dina vänner/kolleger/familj när du vill ha det extra festligt. Vi kallar det Boktips och Buffé. Du äter och dricker gott från vår buffé samtidigt som du får ta del av de senaste boktipsen och annat från bokvärlden.

Du kan också ha årsmöte med din förening eller ordna föräldramöte här i bokhandeln.

Bokcirkel
Jag kommer att ordna en bokcirkel i höst. Vi skall Bookerprisvinnare Wolf Hall av Hilary Mantel. Max antal deltagare 15 st.

Resa till Paris
Vi kommer att arrangera en resa till Paris under våren 2014. Datum och program är inte klara ännu, men du kan anmäla ditt intresse (helt utan förpliktelser) redan idag.

Öppettider och fasta arrangemang för nya Partille bokhandel
Måndag. Öppet 15-19.
Tisdag. Öppet 15-19.
Onsdag. Öppet 13-18. Sopplunch kl. 12.
Torsdag. Öppet 15-19.
Fredag. Öppet 9.30-13.00. Litterär frukost kl. 8.30.
Lördag. Öppet 12-15. Eventuella evenemang kl. 15.00.
Man går till Partille Bokhandel för de intressanta och roliga evenemangens skull och för att ta del av aktuella och inspirerande boktips. Man går till Partille Bokhandel för att träffa nya vänner. Man går till Partille Bokhandel för att låna och läsa den mest intressanta och aktuella litteraturen. 

Hoppas hoppas att ni nu vill följa med in i den nya Partille Bokhandel!

Eva, bokhandlare

Jag har alltid beundrat Partille bokhandel för sitt engagemang för litteraturen och för deras entusiasm och förmåga att utveckla sin butik till något mer än bara en butik. Speciellt giller jag deras vision:
  • Man går till Partille Bokhandel för de intressanta och roliga evenemangens skull och för att ta del av aktuella och inspirerande boktips. Man går till Partille Bokhandel för att träffa nya vänner. Man går till Partille Bokhandel för att låna och läsa den mest intressanta och aktuella litteraturen. 
Hoppas nu att Göteborgarna tar väl hand om sin återuppståndna bokhandel. Jag önskar mina kollegor av hela mitt hjärta lycka till!

Lennart Bergström
Bokhandlarn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.