fredag 26 mars 2021

Bokreans 100-åriga historia

 

Bokreans historia är tätt förknippat med förlagens historia. Med den Gutenbergska trycktekniken var det en omständlig historia att trycka en bok. Det var dyrt att komma igång, men sedan var det billigt att trycka varje exemplar. Det betydde att man satsade på stora upplagor, men det medförde att ett antal böcker aldrig blev sålda efter några år. För att bli av med dessa satte man ned priset i förhoppningen att bli av med överlager. Så var bokrean född.


I slutet av 1920-talet tillhörde bokreor vardagen då bokförlagen ville få sålt sina restupplagor. Då fanns inga regler för rean, utan ett förlag började sin rea i början av våren och sedan hängde de andra förlagen på med sina. Det var endast böcker som var fem år eller äldre som var med på rean.

Under 1930-talet började förlagen enas om bestämda datum varje år, runt den 15 februari. Redan då diskuterades startdatumen och bokrean fick inte ligga för nära julhandeln. Fler faktorer kom att spela in på valet av datum, såsom datum för avlöning och skolornas lov.

1940 gick tre förlag samman och tryckte den första gemensamma reakatalogen. 1945 var det hela 14 förlag som samsades i samma katalog, med över 900 titlar. Detta var billigare för de inblandade förlagen, och gav även kraftfullare marknadsföring.

Bokreakatalog från 1940

1950 genomförde det dominerande förlaget Bonniers en stor lagerrensning i samband med bokrean, som därmed blev förlagets dittills största bokrea. Bonniers reakatalog innehöll det året 850 titlar och trycktes i nästan en halv miljon exemplar. Under 50- och 60-talet ökade också medias och allmänhetens intresse för bokrean som då blev ett gigantiskt jippo. På 80-talet sjönk intresset och bokrean fick dåligt rykte eftersom specialupplagor trycktes upp enbart för rean. Dessa rensades dock bort i slutet av 80-talet och rejäla prissänkningar infördes. Dessa åtgärder var lyckade och bokrean fick tillbaka sitt goda rykte.

Bokrean har ett fast startdatum

Det finns en del regler och överenskommelser för att bokrean ska bli så rättvis som möjligt för alla inblandade butiker. Reglerna sätts av Svenska Bokhandlareföreningen. Exempelvis har det gemensamma startdatumet bestämts bland annat för att öka intresset för rean och även uppmärksamhet - av både kunder och media - över hela Sverige samtidigt.

Bokhandlare över hela landet har nu därför ett gemensamt datum för bokreans start, och reaböckerna får inte säljas före detta datum, som infaller sista veckan i februari. I år startade bokrean 23 februari.

Att rean har en första startdag innebär att det är tillåtet att börja rean redan vid midnatt. Vi började på 90-talet med reastart vid midnatt vilket blev en hejdundrande succé till vår stora förvåning. Det kunde vara 50-60 lässugna som väntade i februarikylan på klockslaget vid midnatt. Många kollegor hade jippon, t ex med band som spelade på trottoaren för att värma folk i kön, korvservering, osv.

 

Men trots nattöppet var det fortfarande ett stort tryck på morgonen när vi öppnade kl 7 med långa köer som ofta sträckte sig runt hörnet ner mot Navet.

För att minska trängseln på morgonen började vi med möjligheten att förbeställa reaböcker och sedan hämta ut sin beställning när rean startat. Det blev mycket populärt och vi hade ofta källaren fylld med påsar. För knappt tio år sedan tog kedjan bort den möjligheten. Tyvärr, vill jag säga.

Bakom kulisserna

För att förstå bokrean måste man prata om hur böcker distribueras i Sverige. När en bok ges ut av ett förlag köper kedjan ibland, men inte alltid, ett antal böcker som sedan fördelas ut på sina butiker. Det betyder att vi ofta får bara 2-3 ex av en bok att lägga i vårt lager. Med det moderna ”just-in-time” konceptet, fyller vi på butikslagret från centrallagret allteftersom böcker säljs. Ibland händer det att en bok efter ett tag står ”still” och blir en dammsamlare. Vid en viss tidpunkt returneras dessa till centrallagret och övergår då ofta till kategorin ”kandidater för bokrea”. Förlaget tar i början på året ett beslut om vilka böcker som ska erbjudas kedjorna för nästa års bokrea.

Men betyder det att en bok som är med på rean måste vara minst ett par år gammal? Nej, så är det inte. Förlagen väljer ibland att ”sockra” utbudet genom att lägga med en bok som kanske bara är några månader gammal. Men det innebär att när rean är slut så finns boken kvar som aktuell bok men då med sitt ordinarie pris.

Den här transportkarusellen innebär att en viss bok som ligger på reabordet kanske har stått i en hylla hos oss något år tidigare...

Dagens bokrea

Dagens bokrea är i många stycken sig likt. Landets två dominerande bokhandelskedjor producerar var sin reakatalog och rean startar på en dag som Förläggarföreningen och Bokhandlareföreningen kommer överens om. Den överenskommelsen respekteras fortfarande av alla parter.

Bokrean 2021 blev givetvis annorlunda än vanligt på grund av pandemin. Den stora förändringen blev att vi kunde erbjuda kunder möjligheten att förbeställa böcker, precis som vi gjorde för ett tiotal år sedan och dessutom få leverans till hemmet. Det blev ett överväldigande gensvar. Vi plockade och packade 350 påsar som återigen tog nästan hela källaren i anspråk.

Det gjorde också att det blev en mycket lugnare reastart i år. Förstadagsinvasionen uteblev. Det hade också den fördelen att man spred ut sina inköp över en längre tid.

Av de 7 ton reaböcker som vi lastade in i början av februari, återstår nu nästan ingenting.

Tack kära kund för att du stöttat oss genom att handla dina reaböcker (och andra böcker) hos oss. Vi ser och hör att det finns en stor vilja att handla lokalt för att bokhandeln ska kunna finnas kvar som ett lokalt kulturellt nav. Och kanske ska kunna fira sitt 200-årsjubileum år 2040.

Hur ser det ut i våra nordiska grannländer?

I Norge kallas den årliga bokrean Mammutsalget. Rean är ett samarbete mellan bokhandlarna och förläggarna och hölls första gången 1885. Namnet lanserades 1964 och rean har en gemensam katalog Mammutavisen. Varje år deltar många av landets bokförlag och de flesta bokhandlare. 

Både Danmark och Finland hade tidigare en allmän bokrea men den har upphört. Däremot har Island ett bokreaupplägg som liknar det svenska.