fredag 22 april 2011

Bokhandlarn på bokmässa i London

Åkte på bokmässa i London 10-13 April tillsammans med ett gäng bokhandlare från hela Sverige. En fantastisk upplevelse för oss som gillar böcker. Fast det orsakar ganska snabbt en massiv överbelastning av hjärnan för att inte tala om fötterna. Nästa gång blir det en skostorlek större för fötterna men vad gör man med hjärnan? Böcker från hela världen och på alla möjliga språk. I år var det Ryssland som stod i fokus både i form av seminarier och montrar.

Ska sanningen fram så är det så att denna mässa är inriktad på att sälja översättningsrättigheter. Vi såg mängder av svenska förlag som jagade runt i montrarna med laptops och pannorna i djupa veck. Till nästa år får vi nog se resultatet...

En sak som slog mig var att det inte var så mycket ståhej kring e-böcker. Jag trodde att det skulle finnas en hel avdelning för dessa. Vi såg en monter där det tydligen skulle handla om e-böcker och den var synnerligen öde. Den såg faktiskt stängd ut. Kan utställarna ha blivit utkastade av sina papperskollegor?

Kina hade en stor monter, men mest böcker för att lära sig språket. Inkastaren var en kines som erbjöd sig att skriva min frus namn på kinesiska, (se bild ovan). Han hade ganska fullt upp...

På lunchen knallade vi ut för att hämta luft och då hittade jag en bokbutik (?) med skyltfönster som sög till sig våra blickar. Fast jag undrar om det inte var en konstinstallation egentligen!?

När vi kom hem till hotellet vid 22-tiden så tänkte jag att mängden människor som var ute på gatorna vid den tiden på kvällen var väl som Drottninggatan i Stockholm i bästa semestertid mitt på dagen.

Så åkte bokhandlarna hem med massa idéer i hjärnvindlingarna, så se upp för nu blir det andra bullar av.