torsdag 28 april 2011

Att vara bokhandlare, del 2

Någon på den utmärkta sajten 1av3 frågade mig om hur det är att vara bokhandlare. Det är ingen som frågat mig om det någon gång, så det blir lite kul att reflektera.

Att vara bokhandlare i dag är ett helt annat äventyr jämfört med för 10-20 år sedan. Nu är vi genomdatoriserade. Det står fyra servrar (givetvis med batteribackup) i datorhallen, ett lokalt nätverk, inklusive WLAN, som knyter samman 13 arbetsstationer. Kassorna ingår givetvis detta nätverk. När strömmen går någon gång står hela bokhandeln STILLA. Går inte att genomföra ett köp även om vi får upp kassalådorna. Vi får dessutom inte göra försäljningar därför att då blir dessa inte registrerade i de svarta lådor som Skatteverket tvingat alla, även laglydiga, att skaffa. Dvs ström borta = Lapp på dörren CLOSED. För att driva detta affärsdatasystem har vi skaffat oss egen kompetens för att driva nätverk, servrar och datorer. Men jag klagar inte. Vårt affärsdatasystem avlastar hjärnan och det ger oss koll på all världens böcker. Häromdagen skaffade vi en mycket udda bok från ett garageförlag i södra USA, som inte tar kreditkort och skickar inte utanför USA. Då räcker det inte med att leta reda på boken (tack för att nätet finns) det gäller det att vara kreativ för att få till logistiken...

Jag har inte tänkt på det tidigare, men hur klarade vi oss för 10-20 år sedan!?

Då räckte det med att vara välsorterad. Fortfarande gäller det givetvis att vara välsorterad men nu måste man bygga en bokhandel som blir ett sorts nav i det kulturella livet i den lilla staden. Det är åtminstone min ambition. För att bli detta nav måste man bygga sociala nätverk på alla ledder. Vi är ute i skolor och föreningar och pratar böcker och läsande. Vi tar emot skolklasser på besök. Delar ut gratis böcker till förstaklassare. Vi samverkar med de lokala biblioteken om olika events.

Vi jobbar supermycket med författarevent, som vi kallar Bokens Afton. I år har vi haft 15 författare som deltagit i våra kvällsevent, från 18.30-21 och med 80-130 åhörare. Vi bygger nätverk med föreningar i stan, typ konstförening, teaterförening, musikföreningar, osv. Det ger stora lokala nätverk.

Butiken ska se snygg ut (se bloggen nedan om bokhandel i London) den ska leva, vara omväxlande och det ska vara en njutning att i egen takt lunka runt.

Hösten 2010 utlyste vi en Novellskrivartävling för ungdom i två klasser 13-15 och 16-19 år. Vi fick in 77 bidrag från hela landet och vinnarna blev två tjejer från Göteborg. Den tävlingen gör vi om till hösten.

e-böcker, hur ska vi hantera det? Det är en aktuell fråga som jag får återkomma till. Kanske någon har en synpunkt?

Vi har givetvis en egen hemsida, två bloggar, facebook och vi finns på twitter, (som Bokhandlarn).