fredag 22 april 2011

Vad ska det bli med bokhandeln?

Efter att ha varit på studiebesök i London och tittat på det fantastiska utbud av butiker som säljer böcker kan man fråga sig vad det kan bli av den fysiska bokhandeln i Sverige.

I Storbrittanien går dom stora kedjorna uselt. Waterstones är på konkursens rand, Borders likaså. Jättebutiker i bästa affärsläge med butiksytor som hela NK i Stockholm med ett utbud som är enormt. Snygga, välordnade, välsorterade och med mängder av personal. Men de fungerar tydligen inte.

Så finns det många mindre bokhandlare, t ex Daunt Books, Books for Cooks, Travel Bookshop och många andra, som är lönsamma. Dessa butiker kan man jämföra med de boklådor vi hade i Sverige på 50-60 talen. Slitna trägolv som skulle behöva en slipning och lite olja, hyllor som man draperat med solblekt plyschtyg, skyltfönster som skulle få en inredningsdesigner att få hjärtstillestång. Boksortimentet inklämt som på biblioteket och inte en häftapparat eller mjukdjur inom synhåll. Soffor som hämtade från en film från 1800-talet.

Många av dessa boklådor är nischade. Books för Cooks har t ex bara kokböcker. Travel Bookshop har bara kartor och reselitteratur. Det går nog i London med 35 miljoner människor inom pendlingsavstånd. Men i Sundsvall - Böcker för Kockar i Sundsvall?

Books for Cooks har stängt för allmänheten på måndagar, men öppet för Londons kockar. T ex Jamie Oliver är en trogen besökare med sina lärjungar. Vilket bra sätt att bygga nätverk på. Kockarna får låna hela bokhandeln med det lilla kök man har i butiken, (bara man städar efter sig...) för att testa nya smaker med de mängder kokböcker som finns i hyllorna. Övriga dagar kan man köpa kaffe och kaka och kanske en soppa till lunch i det lilla köket.

Vill bokköpare inte längre ha dessa strömlinjeformade opersonliga butiker som de stora kedjorna bygger? Det kanske ska vara lite hemkänsla, (dvs lite damm i vrårna), och lite slitna golv. Men med personlighet. Är det där nyckeln finns för bokhandels framtid?